Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. maja 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 0.07 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Črnomlja, 78 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Krasinca, Boršta in Vranovičev.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 20.11 sta se v ferati Dobršnik nad Hrušico, občina Jesenice, zaplezala dva planinca. Nepoškodovana so ju rešili gorski reševalci GRS Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.20 je na avtocesti A1 v Šempetru v Savinjski dolini v občini Žalec prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč dvema poškodovanima udeležencema, odklopili akumulatorja ter sanirali cestišče. Reševalci NMP Žalec in Celje so poškodovani osebi oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Ob 9.08 sta v naselju Šerovo v občini Šmarje pri Jelšah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatin in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče, odklopili akumulator, prekinili napajanje vozilu na električni pogon in s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 22.23 sta v naselju Brezje ob Slomu, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 6.31 sta na Olševku, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Eno vozilo se je prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili razlite motorne tekočine, prevrnjeno vozilo postavili nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.54 sta v naselju Sajevec, občina Ribnica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 7.52 je v križišču Kmetičeve in Mengeške ceste v Trzinu prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Domžale oskrbeli poškodovano osebo, odklopili akumulatorja in posuli iztekle motorne tekočine. V dogovoru s policijo so iz ceste umaknili poškodovani vozili.

Izpostava Maribor

Ob 19.31 sta na Dupleški cesti v Dogošah, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 se je v naselju Volčja Draga, občina Nova Gorica, motorno kolo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, s tehničinim posegom dvignili tovornjak in izpod njega potegnili motorno kolo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 19.14 je na avtocestnem razcepu Gabrk, občina Divača, osebno vozilo zapeljalo na bankino in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 je na Jarški cesti v Domžalah gorelo v skladiščnih prostorih avtomehanične delavnice. Požar so do prihoda gasilcev CZR Domžale in PGD Jarše-Rodica omejili zaposleni, gasilci pa so ga dokončno pogasili, iznesli ožgan material in prezračili prostore.

Ob 17.56 je na Linhartovi cesti v Mengšu počilo v transformatorski postaji in se začelo iz le-te kaditi. Gasilci PGD Mengeš so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurne elektro službe. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Loka pri Mengšu in Topole, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Brez elektrike je ostalo več gospodinjstev.

Izpostava Maribor

Ob 17.00 so se v naselju Hočko Pohorje, občina Hoče – Slivnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Hoče so varovali objekt do izgoretja saj in nato očistili dimnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.46 je v ulici Ivana Suliča v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter – Vrtojba, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Šempeter so požar pogasili, prezračili prostore in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.01 je v naselju Dobrije, občina Ravne na Koroškem, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 je v Rožni ulici v Ljubljani gorelo pod pokrovom motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vozilo in pokrov motorja, odklopili akumulator ter pogasili požar.

Ob 23.31 je na regionalni cesti Moste–Spodnji Brnik, občina Komenda, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Komenda in PGD Moste so pogasili požar, ki je uničil vozilo in razsvetljevali kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.43 je v naselju Dolenja vas v občini Prebold zagorelo na kmetijski površini. Požar so pogasili gasilci PGD Prebold.

Ob 16.15 je v naselju Dobrovlje v občini Braslovče zagorel kup odpadnih vej. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovlje.

Izpostava Kranj

Ob 20.12 so na zbirnem centru v Dragi, občina Škofja Loka, zagoreli komunalni odpadki. Gasilci PGD Škofja Loka in Gosteče so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.13 sta na Taborski cesti v Grosuplju na deponiji hlodovine goreli pnevmatiki odslužene tovorne prikolice. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili in pregledali okolico. Na lokaciji so bili prisotni tudi policisti PP Grosuplje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.21 so na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili tleče odpadke v betonskem košu za smeti.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.45 je v ulici Šmihel v  Novem mestu gorel komunalni zabojnik za mešane odpadke. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel so požar pogasili in pregledali okolico.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter – Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja uskladiščila minometno mino kalibra 160 mm, mase 23,5 kg, šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,8 kg, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 100 mm, mase 2 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.57 so na Vodnikovi ulici v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 10.07 je na Partizanski cesti v Velenju zaradi zamašenega odtočnega jaška voda zalila objekt. Vodo so prečrpali gasilci PGE Velenje.

Ob 16.49 so v Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 19.57 je na Ljubljanski cesti v Celju v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil na grelniku vode in prečrpali vodo iz stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 20.00 je v Vidmarjevi ulici v Kranju otrok zaklenil starša na balkon, na štedilniku pa je ostala hrana. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vhodna in balkonska vrata ter omogočili staršem vstop v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.06 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane osebe. Gasilci so nudili tudi pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 17.07 so v naselju Laporje v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Laporje s cestišča odstranili sedem podrtih dreves.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.18 so v Bakovski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota zaradi okvarjenega dvigala prenesli invalidno osebo iz zgornjega nadstropja v pritličje.

Ob 18.24 se je v Rajh Nade ulici v Ljutomeru zaradi preperelosti podrl telefonski drog. Gasilci PGD Ljutomer so drog podprli in zavarovali še dva druga droga.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.32 je v ulici Mednarodni prehod v naselju Vrtojba, občina Šempeter – Vrtojba, v poslovnem objektu zaradi okvarjenega vodovodnega omrežja iztekala voda. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so s tehničnim posegom zaustavili iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/