Skoči do osrednje vsebine

Zadnja sezona v stari stavbi Drame

V torek, 23. maja, so na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana razgrnili repertoar za sezono 2023/2024, ki bo hkrati tudi zadnja sezona v stari stavbi pred prenovo.

Predstavljena sezona bo zadnja, ki jo bo ansambel  SNG Drama Ljubljana v celoti odigral v neprenovljeni stavbi. Šest premier na Velikem odru in štiri premiere na Malem odru predstavljajo skrbno premišljen izbor, ki ga je predstavila ravnateljica SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel, ki je zbrane v gledališču tudi pozdravila z uvodnim nagovorom. Poudarila je nujnost čimprejšnjega začetka dolgo načrtovane prenove ter izpostavila, da se prenove veseli celoten kolektiv Drame.

Na oder sta stopila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in državni sekretar Matevž Vidmar Čelik ter v uvodu pozdravila goste in zaposlene v gledališču. Oba sta ponovno poudarila zavezanost prenovi SNG Drama Ljubljana in predstavila dosedanje aktivnosti pri izvajanju projekta. Ministrica je med drugim izpostavila redna tedenska usklajevanja v okviru delovne skupine Ministrstva za kulturo, ki po potrebi vključuje tudi ostale deležniki prenove. Izrazila je zadovoljstvo nad dejstvom, da se projekt prenove kljub mnogim izzivom vendarle uresničuje. Prenova SNG Drame Ljubljana je trenutno največja investicija Ministrstva za kulturo. Državni sekretar Matevž Čelik  Vidmar je k temu dodal, da upa, da bo občinstvo tudi med gradnjo Drame ostalo zvesto gledališču, ki bo program izvajalo v začasnih prostorih gledališča med gradnjo. Dejal je, da bomo v Ljubljani kmalu opazili, da se pri Drami zares premika. V poletnih mesecih se bodo namreč pričela arheološka izkopavanja, ki bodo hkrati pomenila tudi uvod v težko pričakovano gradnjo.

Podrobneje je sezono 2023/2023 predstavil vrhunski ansambel SNG Drama Ljubljana ob spremljavi klavirja, za katerim je sedel Joži Šalej.

Novo sezono na Velikem odru bo septembra odprla premiera drame Antigona Dominika Smoleta v režiji Janeza Pipana. Premiera krstne uprizoritve dramatizacije romana Karla Oveja Knausgårda Jutranja zvezda, ki jo je po naročilu SNG Drama Ljubljana napisal Goran Vojnović v režiji Ivice Buljana, bo na sporedu oktobra. Komedija Kar hočete Williama Shakespearja v režiji Janusza Kice bo premiero dočakala decembra, januarja bo sledila še ena komedija, in sicer Molièrov Skopuh v režiji Slobodana Unkovskega. Krstno uprizoritev na odru ljubljanske Drame bo marca doživela tudi drama Nebesje Lucy Kirkwood v režiji Sebastijana Horvata. Prav tako krstna bo premierna uprizoritev ljubezenske zgodbe Cyrano de Bergerac Edmonda Rostanda v sodobni predelavi Martina Crimpa in v režiji Tina Grabnarja.

Tudi na odru Male drame si bomo lahko ogledali krstno uprizoritev, in sicer Dan, ko jaz nisem bil več jaz Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Maše Pelko, ki bo odprla sezono v Mali drami septembra. Tango Sławomirja Mrożka v režiji Luke Marcena bo premiero doživela v decembru. Ameriški sen Edwarda Albeeja v režiji Igorja Pisona bo na vrsti marca, slednja pa je bila tudi prva uprizoritev na odru Male drame leta 1963. Zadnja bo premiero doživela Te igre bo konec Matjaža Zupančiča, ko bo na Zemljo in oder simbolno padel meteor.

V prihajajoči sezoni se bo med drugim nadaljeval tudi program Ars in Drama v sodelovanju s Programom Ars Radia Slovenija, in sicer s štirimi novimi koncerti. Nadaljeval se bo tudi Abonma plus, pri katerem se obiskovalci po koncu predstave lahko pogovarjajo z ustvarjalci. Novost sezone 2023/2024 pa predstavlja program v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom, poimenovan Slogi in Drama. Skupaj bodo organizirali dogodke, na katerih bodo uprizoritve osvetlili z vidika gledališke zgodovine še pred premiero.

Razgrnitev repertoarja se je zaključila s podelitvijo nagrad Enote Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) SNG Drama Ljubljana. Nagrade so prejeli sodelavci iz zaodrja, ki jih občinstvo običajno ne vidi, pa so vendarle ena gonilnih sil gledališča. Posebna priznanja so prejeli: garderoberka Marijana Johnson, vodja elektroslužbe, lučni vodja in oblikovalec svetlobe Metod Novak ter ekipa, ki skrbi, da je na odru in za odrom vedno vse tako kot iz škatlice. To so čistilke Nermina Čajić, Stoja Gajin, Valerija Holešek, Marija Kalaba, Zinaida Kordić, Zorica Krupljan ter Marija Simčič in čistilec Jure Škerl.

Na spletni strani SNG Drama Ljubljana si lahko preberete več o repertoarju za sezono 2023/2024.