Skoči do osrednje vsebine

Srečanje predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar s papežem Frančiškom

Papež Frančišek je predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar v ponedeljek, 22. maja 2023, v Apostolski palači v Vatikanu sprejel v zasebno avdienco.

Sogovornika sta v zasebnem pogovoru spregovorila o dogajanju v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in njenih humanitarnih posledicah, dogajanju na območju Zahodnega Balkana in pomenu evropske perspektive ter iskanju rešitev za odprta vprašanja v regiji. Strinjala sta se glede pomembnosti varovanja in negovanja pravic nacionalnih manjšin ter vloge dialoga pri gradnji miru.

Papež Frančišek je v pogovoru pozdravil načrtovani medreligijski Forum za dialog in mir na Balkanu, ki bo, v organizaciji Slovenske škofovske konference, 17. in 18. junija letos potekal v Kopru.

Predsednica je papežu poklonila "medeno darilo" v duhu svetovnega dneva čebel, ki ga, na pobudo Republike Slovenije, obeležujemo 20. maja. Papež je tako prejel izbor različnih medenih izdelkov in maketo čebelnjaka začetnika modernega čebelarstva Antona Janše.

V nadaljevanju obiska pri Svetem sedežu se je predsednica srečala z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom ter tajnikom za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paulom Richardom Gallagherjem. Beseda je tekla o različnih temah mednarodnega značaja, posebej o vojni v Ukrajini ter političnih razmerah na Zahodnem Balkanu. Sogovorniki so poleg tega potrdili dobre dvostranske odnose ter izpostavili prispevek Katoliške cerkve slovenski družbi.

Predsednica Republike Slovenije se je v nedeljo, 21. maja, srečala s kardinalom Francem Rodetom, ob obisku Papeškega slovenskega zavoda Slovenik pa tudi s Slovenci, ki živijo in delujejo v Rimu oz. različnih vatikanskih institucijah.

Slovenik letos obeležuje 50 let od prejema naziva "papeški," ki mu ga je podelil papež Pavel VI.