Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v Adis Abebi odprla veleposlaništvo

V Adis Abebi je začelo delovati slovensko veleposlaništvo, ki ga bo do nadaljnjega vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek. Gre za drugo rezidenčno veleposlaništvo Slovenije v Afriki, ki bo pomembno okrepilo politične in gospodarske odnose Slovenije z Etiopijo in državami v širši regiji. Prav tako bo prispevalo k izboljšanju nudenja konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo po vzhodnoafriških državah.

Slovenija si že dalj časa prizadeva okrepiti svojo prisotnost na afriški celini. Zaradi nepredvidljivih, predvsem varnostnih, razmer, odprtje novega veleposlaništva dolgo časa ni bilo mogoče. Po umiritvi razmer v Etiopiji in krepitvi dvostranskih odnosov med državama v zadnjem obdobju, vključno z obiskom ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon v Adis Abebi v prvi polovici aprila 2023, je bila sprejeta odločitev o odprtju drugega rezidenčnega veleposlaništva Republike Slovenije v Afriki. Veleposlaništvo v Adis Abebi, centru afriške diplomacije, kjer je tudi sedež Afriške unije, bo predvidoma akreditirano tudi za druge države v regiji.

Slovensko veleposlaništvo v Adis Abebi bo pomembno prispevalo h krepitvi političnega, gospodarskega in kulturnega sodelovanja Slovenije z Etiopijo in državami v regiji. Z odprtjem veleposlaništva bo Slovenija bolj aktivno vpeta v sooblikovanje odnosa EU z Afriško unijo, kar bo pripomoglo k boljšemu razumevanju razmer v afriških državah, ki imajo posredno velik vpliv tudi na Evropo.