Skoči do osrednje vsebine

Odgovor ministrstva na stavkovne zahteve

Cilj ministrstva je področje osebne asistence urediti celovito in v korist vseh deležnikov. Pogovori tečejo tudi s predstavniki Sindikata osebne asistence, s katerimi se je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec sestal pretekli teden. Vsebina pogovora so bile stavkovne zahteve sindikata.

Na ministrstvu se zavedamo izzivov na področju osebne asistence. Problematiko finančne podhranjenosti zavodov nameravamo nasloviti takoj po pripravi novele zakona o osebni asistenci. V zvezi s standardi in normativi pa smo s predstavniki sindikata dogovorjeni, da nam najprej predstavijo njihove predloge sprememb standardov in normativov, nato se bomo o tem pogovorili.

Ministrstvo je sindikatu tudi izrazilo podporo glede sklenitve kolektivne pogodbe na področju osebne asistence, vendar je pred tem potreben dogovor, kdo bo njihov socialni partner na delodajalski strani. Izvajalci osebne asistence morajo namreč pred tem ustanoviti delodajalsko združenje, k čemur jih spodbujamo na ministrstvu.

Dodajamo, da smo 17. maja organizirali posvet z uporabniki osebne asistence, kjer smo predstavili možne rešitve za prenovo osebne asistence in prisluhnili mnenjem ter predlogom uporabnikom osebne asistence. V bližnji prihodnosti bomo organizirali tudi posvet z izvajalci osebne asistence.

Odgovor Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na zahteve Sindikata osebne asistence