Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. maja 2023.

Potres

Ob 0.53 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,7 v bližini Brežic, 87 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Dobove, Brežic in Mihalovca. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Neurje

V dopoldanskem času je močno deževje ponovno zajelo območje Maribora in povzročilo nekaj nevšečnosti na že tako razmočenem terenu od neurja preteklih dni. Na območjih Regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota in Ptuj smo zabeležili 8 dogodkov. Sprožili so se štirje zemeljski plazovi. Eden je v naselju Pekel poškodoval cestišče in ustvaril hudournik, ki je ogrožal stanovanjsko hišo. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, na Kurirski poti v Mariboru pa je Radvanjski potok prestopil bregove in ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci petih prostovoljnih in ene poklicne enote so s folijo prekrili plazišča, urejali odvodnjavanja, utrjevali zemljino, iz objektov črpali vodo in čistili prepuste. O dogodkih je obveščen občinski štab CZ.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.47 se je v dolini Pišnice, občina Kranjska Gora, izgubil tuj planinec. Gorski reševalci GRS Rateče in Kranjska Gora so podhlajenega planinca s pomočjo združene ekipa ekipe GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske, prepeljali v Rateče.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.20 sta na cesti Litija–Zagorje, občina Litija, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovancev.

Ob 21.19 je v naselju Krtina, občina Domžale, voznik s skuterjem trčil v srno in se pri padcu poškodoval. Gasilci CZR Domžale so nudili razsvetljavo policiji, očistili cestišče in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, ti pa so ga odpeljali v UKC Ljubljana. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.43 se je na Goriški cesti v Cerknem ob trku s tovornim vozilom poškodovala voznica osebnega avtomobila. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali mesto nesreče, s tehničnim posegom iz poškodovanega vozila rešili voznico, ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, posuli in počistili razlite motorne tekočine ter umaknili poškodovano vozilo s cestišča. Reševalci NMP ZD Idrija so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Ob 10.44 se je na Kidričevi ulici v Novi Gorici, pri padcu s kolesom poškodovala starejša oseba. Gasilci JZGRD GE Nova Gorica so na kraju nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Ob 16.36 se je na regionalni cesti med Trento in Bovcem, pri naselju Kal-Koritnica v občini Bovec, ob trku z osebnim avtomobilom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet, izvedli tehnični poseg na vozilu, sanirali cestišče, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin in policiji ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Lažje poškodovano osebo so reševalci oskrbeli na kraju, težje poškodovanega kolesarja pa je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP odpeljal v ljubljanski UKC.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.51 sta v naselju Ponikve, občina Brežice, gasilca PGD Obrežje, po dimniškem požaru, ki so ga pogasili domačini, preventivno s termovizijsko kamero pregledala dimniško tuljavo in okolico dimnika. Nevarnosti za nadaljnji požar ni bilo. več

Izpostava Kranj

Ob 14.01 se je v Podlubniku v Škofji Loki valil gost dim po hodniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka, Stara Loka in GARS Kranj so ugotovili, da je lastnik v stanovanju na štedilniku vključil napačen grelec in zakuril plastični opekač. Zakurjene stvari so iznosili iz stanovanja in prezračili celoten objekt.

Ob 21.31 so v podjetju Acroni na Cesti Borisa Kidriča, občina Jesenice, goreli odpadni železni opilki in prah v namembnih skladiščnih bazenih. Gasilci GARS Jesenice so gorenje pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 je v Pregljevi ulici v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, gorela letna kuhinja. Ob prihodu gasilcev CZR Domžale na kraj, so letno kuhinjo že pogasil lastniki objekta. Gasilci so iznesli plinsko jeklenko in pregledali kuhinjske elemente s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 6.27 je na avtocesti Kozina - Divača, občina Hrpelje - Kozina, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in ugotovili, da je dim povzročila okvara motorja. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali vozilo, nevtralizirali izlite motorne tekočine ter nudili pomoč avto vleki in policiji.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.02 je pri naselju Brežec pri Podgorju, občina Koper, zaradi udara strele zagorela trava. Požar na površini približno 25 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dol.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.43 je v naselju Št. Janž pri Radljah ob Dravi, občina Radlje ob Dravi, drevo padlo na elektro vodnike in zagorelo. Do prihoda gasilcev PGD Radlje ob Dravi so padavine omejile požar. Gasilci in dežurni delavci Elektra Celje so pregledali območje ter drevo dodatno zalili z vodo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.12 je v industrijskem obratu na Partizanski cesti v Velenju prišlo do manjšega izpusta nevarnega plina. Gasilci PGE Velenje so pregledali prostor in opravili meritve. Posebnosti niso ugotovili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 3.31 so v naselju Spodnje Škofije v občini Koper gasilci JZ GB Koper nudili pomoč invalidni osebi pri prenosu iz osebnega vozila do stanovanja v višje nadstropje stanovanjskega objekta.

Izpostava Kranj

Ob 17.16 so v Hrastjah, občina Kranj, gasilci GARS Kranj odstranili drevo, ki se je nagibalo na cestišče.

Ob 18.01 so v večstanovanjskem objektu na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 20.03 so gasilci GARS Kranj na Jezerski cesti v Kranju  pomagali občanu odpreti vrata kopalnice in iz nje rešili starejšo onemoglo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 8.42 je v naselju Dilce pri Postojni zaradi okvarjenega vodovodnega priključka voda poplavila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Studenec so iz jaška izčrpali manjšo količino vode, za sanacijo pa bo poskrbel lastnik.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/