Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Upokojencem namenjamo dodatnih 100 milijonov evrov

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes na otvoritvi Dnevov medgeneracijskega sožitja nagovorili udeležence. Izpostavil je, da bo vlada sprejela paket ukrepov, ki bodo upokojencem olajšali stiske.

Predsednik vlade v pogovoru z gospo v narodni noši.

Predsednik vlade dr. Robert Golob na otvoritvi Dnevov medgeneracijskega sožitja. | Avtor Daniel Novakovič, STA

1 / 3

Finančni učinek vseh ukrepov skupaj bo znašal okoli 100 milijonov evrov.

“Počaščen sem, da sem danes z vami, ker vidim, da so besede postala dejanja. Besede o medgeneracijskem sožitju in sodelovanju so resničnost,” je na začetku povedal premier in izpostavil, da se vlada zaveda izzivov, ki jih prinaša staranje prebivalstva. “Vemo, da so spremembe oz. reforme nujne. V naslednjih dveh letih jim bomo speljali, da bomo kot družba v prihodnje boljše delovali," je izpostavil predsednik vlade.

Izpostavil je, da bodo vrata vlade vedno odprta za vse, ki prisegajo na spoštljiv dialog o solidarni prihodnosti: "S tem želimo izkazati naše spoštovanje do vas. Ne samo danes. Vedno." Ob tej priložnosti se je za opravljeno delo zahvalil dosedanjemu predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije Janezu Sušniku.

Predsednik vlade je nato predstavil paket štirih ukrepov za upokojence, ki jih bo jutri potrdila vlada. "Prvi ukrep je sorazmerni dvig pokojnin za 1,8 odstotka v novembru in decembru. S tem bo izpolnjena koalicijska zaveza, da bo starostna pokojnina s polno pokojninsko dobo do konca leta 2023 znašala 700 evrov,” je poudaril premier dr. Golob.

Poleg sorazmernega dviga pokojnin bo vlada vpeljala tudi zagotovljeno vdovsko pokojnino: "Vsi, ki prejemajo vdovsko pokojnino in so hkrati upravičeni do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, bodo sedaj prejemali vsaj toliko, kot bo zagotovljena starostna pokojnina," je pojasnil predsednik vlade dr. Golob. S tem ukrepom, ki bo zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov, bomo najbolj pomagali tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Za delovne invalide, ki delajo za skrajšani delovni čas in se bodo upokojili od 1. januarja 2024 dalje, se zvišuje osnova za odmero pokojnine. Pri odmeri pokojnine bo upoštevan dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas.

"Četrti ukrep, s katerim naslavljamo stiske upokojencev, pa je enkratni dodatek, tako imenovani zimski dodatek," je povedal predsednik vlade. Znašal bo 40 odstotkov letnega dodatka in bo decembra izplačan v enakih razredih kot letni dodatek.

Premier je upokojencem na koncu zaželel, da bi ostali zdravi in mladostni: "Naša naloga je, da vam pri tem pomagamo, kolikor se da."