Skoči do osrednje vsebine

Podelitev Plečnikovih nagrad za leto 2023

V ponedeljek, 22. maja, so na vrtu Plečnikove hiše slavnostno podelili Plečnikove nagrade za leto 2023. Letošnja podelitev je bila jubilejna, saj Sklad arhitekta Jožeta Plečnika praznuje 50-letnico ustanovitve.

Predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika je goste in nagrajence pospremil z uvodnim nagovorom: »Sklad podeljuje nagrade delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji, ki dokazujejo, da njihov avtor ni le aktivni ustvarjalec prostora, ampak celotne družbe. Nadaljuje tudi tradicijo širjenja polja delovanja arhitektov. Ustvarjalci delujejo v avtorskih, multidisciplinarnih skupinah, nagrajena so dela, ki predstavljajo ponovno uporabo prostorov, dela, ki so začasna in nedokončna.«

Letošnje nagrajence so občinstvu predstavili skozi dokumentarne filme režiserja Dominika Menceja in direktorja fotografije Roka Kajzerja Nagodeta.

Plečnikove nagrade za leto 2023 so prejeli:

Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila je prejela Odprta knjižnica osnovne šole Vič avtorjev Matjaža Bolčine, Ernesta Milčinovića in Jana Žonte. Odprta knjižnica je vzpostavila novo stičišče vednosti in srečevanj v neizkoriščeni šolski avli. Manjši arhitekturni projekt je tako naslovil čustvene, kulturne in socialne vidike družbe.

Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila je prejel Vrtec Kočevje, enota Čebelica arhitektov Jureta Horvata, Ane Kreč in Katje Paternoster ter krajinskih arhitektov Darje Matjašec, Nejca Florjanca in Katje Mali. Novi prostori vrtca so se z novim urbanim kontekstom, ki se je prilagodil notranjosti vrtca, razvili v pretočno vzgojno-igralno krajino. Vrtec je postal laboratorij otrokom, ki pri oblikovanju svojega sveta sprejemajo tudi zunanjega in tako krepijo občutek skupnosti.

Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora je prejel Krater, tipologija mestne divjine, multidisciplinarni kolektiv Krater: Gaja Mežnarić Osole, Andrej Koruza, Danica Sretenović, Rok Oblak, Primož Turnšek, Sebastjan Kovač, Anamari Hrup, Eva Jera Hanžek, Amadeja Smrekar, Altan Jurca Avci in društvo Prostorož. Krater vzpostavlja nov javni prostor na opuščenem gradbišču. Gre za skupnostni prostor, ki se osredotoča na obstoječi ekosistem flore in favne. Je aktiven in služi kot prototip za obnovo mestnih ekosistemov ter naziva prihodnje strategije razvoja mest.

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture avtorjev in kuratorjev raziskovalnega projekta, razstave ter knjige: Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko, Anja Delbello, Aljaž Vesel, Nuša Jurkovič, Samo Kralj, Vid Hajnšek in Jana Jocif. Projekt Skupno v skupnosti je bil prvič predstavljen na 17. arhitekturnem bienalu v Benetkah, vendar presega njegove okvire. Predstavljena mreža zadružnih domov nam slika mnogotere umetniške dosežke, ki so v Sloveniji vidni še danes. Izvrstna in dovršena publikacija ter dokumentarni film predstavljata trajno vrednost projekta.

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela idejna presnova ekonomsko/zakonodajnega prostora in zasnova potemkinovega mesta na mestu Ljubljana avtorja Sebastjana Cvelbarja. Slednji na nekdanji bencinski črpalki v Ljubljani predlaga inovativno strukturo iz recikliranih gradbenih materialov. Ta se odziva na različne letne čase, razpoložljive materiale in potrebe uporabnikov. Projekt ustvarja začasne javne prostore in izziva tradicionalne pristope k arhitekturi mesta, njegovi politiki in ekonomiji.

Štipendijo Plečnikovega sklada je prejela Ali lahko gradimo drugače? Idejna zasnova tovarne konopljinega betona v Šmatevžu pri Gomilskem avtorja Lenarta Piana. Poslovni model za revitalizacijo degradiranega industrijskega območja v Savinjski dolini je podroben predlog proizvodnje blokov iz konopljinega betona. Delo z upoštevanjem arhitekture, ekonomije, industrijske proizvodnje, kulturne dediščine, ekologije, krajine in recikliranja predstavlja izvrsten primer celovitega pristopa k urejanju degradiranega prostora.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo.

Pod skupnim motom Plečnikove nagrade 2023 se bo letos zvrstilo še več dogodkov, med njimi bo razstava nagrajencev v Plečnikovi hiši med 22. majem in 11. junijem, razstava Plečnikove nagrade 2023 v galeriji DESSA, ki bo na ogled med 24. majem in 15. junijem, ter razstava Zmagujemo?, ki si jo boste lahko ogledali med 27. junijem in 10. avgustom v Mali galeriji Banke Slovenije. Včeraj, 23. maja, je potekala tudi okrogla miza z naslovom Zmagujemo? na temo prihodnosti arhitekturnih nagrad.

Vstop na vse dogodke je prost.