Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Napredne digitalne tehnologije za inovativne podnebne ukrepe

V okviru aktivnosti Regionalnega stičišča naprednih digitalnih tehnologij v Slovenski hiši - slovenskem paviljonu v Expo mestu v Dubaju je potekala mednarodna konferenca z naslovom »Napredne digitalne tehnologije za inovativne podnebne ukrepe«, v okviru katere so bile predstavljene inovativne rešitve pri uporabi naprednih digitalnih tehnologij za izvajanje podnebnih ukrepov.

Konferenca se je odvijala v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Mednarodno združenje za napredek inovativnih (angleško international association for the advancement of innovative - IAAI Glocha), Koalicija za podnebno verigo (angleško Climate Chain Coalition), Združenje za informatiko in telekomunikacije Gospodarske zbornice Slovenije in Svetovni svet metaverzuma (angleško World Metaverse Council).

Razvoj močnih podpornih okolij za izkoriščanje potencialov digitalnih inovacij za podnebne ukrepe temelji na krepitvi znanja, kompetenc in spretnosti vseh ustreznih deležnikov. Ena najpomembnejših dejavnosti Regionalnega stičišča naprednih digitalnih tehnologij je vzpostavitev mreže, ki temelji na znanju, ob hkratnem spodbujanju integracije naprednih digitalnih tehnologij na učinkovit in hiter način. To je v uvodnem nagovoru izpostavila tudi veleposlanica Slovenije v Združenih Arabskih Emiratih, Natalija Al Mansour.

Nena Dokuzov je predstavila aktivnosti Slovenije na področju naprednih digitalnih tehnologij na ravni Evropske unije, v državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike (angleško Middle East and North Africa - MENA regija) ter širše. Močna zasedba slovenske delegacije je bila tokrat namenjena predstavitvi, kako se slovenska mesta pripravljajo na digitalni in zeleni prehod z izvajanjem koncepta ničelnega ogljičnega odtisa do leta 2030. V Sloveniji imajo ta status mesta Ljubljana, Velenje in Kranj. Aktivnosti mesta Ljubljana je tako predstavil Boštjan Koritnik, podžupan Mestne občine Ljubljana, mesta Velenje pa Erik Kapfer, nosilec projekta »Vzorčno mesto«.

Dogodek je bil namenjen tudi predstavitvi potenciala digitalnih inovacij in inovativnih metod za združevanje formalnih in neformalnih izobraževalnih procesov in orodij, povezanih s specifičnimi področji: kreativnostjo, kulturo, glasbo, igrifikacijo in socialnim mreženjem ter pametnimi mesti. Navedeno je del pristopa, kjer preko zabave poteka osveščanje in izobraževanje (angleško Edutainment), kar bo predstavljalo pomemben prispevek k Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah 2023 znano pod imenom COP28 (v angleškem jeziku).