Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. maja 2023.

Neurje

Popoldansko neurje z močnim vetrom in točo je na širšem območju prizadelo območje ReCO Maribor, predvsem Maribor z okolico ter v manjšem obsegu območje ReCO Celje in Slovenj Gradec. Zabeležili smo 103 dogodke, v 56 primerih je meteorna voda zalivala kleti stanovanjskih in drugih objektov, zaradi zamašenih odvodnih kanalov je poplavilo nekaj površin na prostem. Sprožilo se je tudi 20 zemeljskih plazov, od tega jih 14 ogroža objekte in 6 ceste ter drugo infrastrukturo. Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo nekaj dreves, odkrilo pa je tudi eno ostrešje stanovanjskega objekta. Na terenu je posredovalo 25 gasilskih enot.

 

Potresi

Ob 22.33 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Mislinje, 65 km severovzhodno od Ljubljane.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Mislinje, Velenja in Slovenj Gradca. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Novo mesto

Ob 17.30 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Grmovlje so s plastično folijo pokrili okoli 1000 kvadratnih metrov veliko plazišče. Obveščene so pristojne službe občine Škocjan.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.30 je v gozdu na območju Homa nad vasjo Zasip v občini Bled s kolesom padla kolesarka in se poškodovala. Reševalci GRS Radovljica so jo na kraju oskrbeli, jo s pomočjo vrvne tehnike dvignili nazaj na pot ter prenesli do kraja, od koder jo je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.07 je na avtocesti v smeri proti Ljubljani pred izvozom Lopata tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Zaradi zastojev so v naletu trčila še tri osebna vozila, pri čemer je eno od teh zajel požar, ki pa ga je lastnik pogasil sam. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraja dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Celje pri prenosu dveh poškodovanih oseb, ki so ju reševalci prepeljali v SB Celje.

Ob 11.00 sta na Kidričevi cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč drugim enotam. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.21 so na Šaleški cesti v Velenju v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 20.23 se je v naselju Pševo, občina Kranj, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine ter postavili vozilo na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.01 sta v križišču Topniške ulice in Šmartinske ceste v Ljubljani trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci GB Ljubljana  so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 13.22 je na avtocesti pri izvozu Domžale v smeri Maribora osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, iznesli poškodovano osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP, ti pa so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.02 se je na cesti relacije Tomišelj–Jezero, občina Brezovica, osebno vozilo prevrnilo na streho in nazaj na kolesa. Gasilci PGD Podpeč in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.02 sta v naselju Vogrsko v občini Renče - Vogrsko trčila motocikel in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.57 je v Tovarniški ulici v Krškem zagorelo na sušilnem stroju v čistilnem servisu. Gasilci PGE Krško so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 se je v Ziherlovi ulici v Ljubljani žgala pozabljena hrana na štedilniku v stanovanju večstanovanjske stavbe. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so zažgano hrano iznesli iz stanovanja in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 14.21 je pri pokopališču Dobrava v Mariboru zagorel avtobus. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 je na Goriški cesti v Ajdovščini zaradi tehnične napake zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina.

Ob 18.23 je v Godoviču, občina Idrija, zagorelo pred hišo parkirano kombinirano vozilo. Ogenj je že pred prihodom gasilcev PGD Godovič in Črni vrh pogasil lastnik sam. Gasilci so opravili pregled vozila s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 19.22 se je na avtocesti Sežana–Divača, na počivališču Povir, občina Sežana, kadilo iz parkiranega tovornega vozila. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, ohladili vozilo v predelu motorja, opravili pregled s termovizijsko kamero in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 sta nad naseljem Ozeljan v občini Nova Gorica gorela robidovje in podrastje na površini okoli 600 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Nova Gorica in JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 10.44 so ob železniški progi med Merčami in Sežano, občina Sežana, goreli gozd in železniški pragovi. Požar gozda na površini okoli 2000 kvadratnih metrov in šestnajstih železniških pragov so pogasili gasilci ZGRS in PGD Sežana.

Ob 17.12 sta na železniški progi med Merčami in Sežano, občina Sežana, gorela železniška pragova. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so ogenj pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.26 je v Maistrovi ulici v Radljah ob Dravi gorel večji kup komunalnih odpadkov. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so požar pogasili in odpadke prekopali.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.12 je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, na območju letališča gorel večji zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci IGE Aerodrom Ljubljana so vsebino zabojnika pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 21.24 so v Podrgrajsovi ulici v Mariboru zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so na kraju ugotovili, da izhaja plin iz cisterne s plinom za ogrevanje. Skupaj z delavci Plinarne Maribor so preprečili nadaljnje uhajanje plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.11 je na avtocesti v smeri Celja proti Ljubljani, občina Celje, pri dvigu tovornega vozila po prometni nesreči iz njegovega poškodovanega rezervoarja pričelo iztekati gorivo. Gasilci PGE Celje so iz rezervoarja izčrpali okoli 270 litrov goriva.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 5.51 so na planinski poti od Studorskega prevala proti Vodnikovi koči na Velem polju, občina Bohinj, naleteli na topovsko granato kalibra 75mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Na kraj so s helikopterjem poleteli policisti, ki so zavarovali kraj ter pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije v spremstvu reševalca GRS Bohinj. Granato so prenesli do kamnoloma na Rudnem polju, kjer so jo uničili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.45 je ob regionalni cesti Miren–Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg italijanske izdelave, topovsko granato Šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,5 kg italijanske izdelave in topovsko granato  Šrapnel kalibra 80 mm, mase 6,7 kg avstrijske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.06 je v Ulici talcev v Žalcu zaradi poškodovanega vodovodnega ventila v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Žalec so zaprli glavni vodovodni ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.38 so v Kraju Budanje, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina odstranili lipo, ki je ogrožala mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/