Skoči do osrednje vsebine

Premier v Mariboru: Država bo za projekt OFEM zagotovila skoraj 9 milijonov evrov

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v Mariboru prisostvoval podpisu pogodbe o sofinanciranju investicije "Izgradnja atletske ogrevalne steze z rekonstrukcijo obstoječe tribune" v višini 3 milijone evrov.

Podpisala sta jo minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Minister je ob navzočnosti predsednika vlade mestu predal tudi sklep Vlade RS o dodatnem sofinanciranju izvedbe in organizacije Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) v višini 2,825 milijona evrov.

S tem bo država za izvedbo OFEM, ki bo med 22. in 30. julijem 2023 potekal v Mariboru, skupno prispevala skoraj 9 milijonov evrov; dobrih 6 milijonov za sofinanciranje športne infrastrukture ter še slabe 3 milijone za izvedbo in organizacijo dogodka.

Predsednik vlade je ob tej priložnosti povedal: "Danes praznujemo odo športu – športu mladih in športu v Mariboru. Maribor je v duhu in dejanjih eno najbolj športnih slovenskih mest. Prav zato odločitev vlade, da podpre organizacijo OFEM, ni bila težka. S predajo sklepa smo to tudi potrdili. Zahvaljujem se vsem sodelujočim pri projektu, saj gre za veliko zadevo za Maribor in Slovenijo. Cela Slovenija je lahko ponosna, da bo OFEM v Mariboru, saj se je v preteklosti že večkrat izkazal za odličnega organizatorja športnih dogodkov na najvišji ravni. Našim športnicam in športnikom pa želim, da bodo dosegali vrhunske rezultate in stkali prijateljske vezi z vrstniki iz cele Evrope. Čestitke za dosedanje delo in pozitivno naprej!"

Na podlagi sklepa vlade iz januarja 2021, da zagotovi finančna sredstva za sofinanciranje v športno infrastrukturo v skladu s proračunskimi možnostmi, je vlada za OFEM Maribor 2023 že zagotovila sredstva v višini dobrih 6 milijonov evrov. Sredstva so bila namenjena sofinanciranju investicij v javne športne objekte za izvedbo OFEM, denimo za obnovo športne dvorane Tabor.

Mestna občina Maribor pa je marca letos podala zaprosilo še za zagotovitev manjkajočih sredstev za organizacijo in izvedbo dogodka. Za podporo projektu OFEM Maribor 2023 je zaprosil tudi Olimpijski komite Slovenije–Zveza športnih zvez.

Vlada se je zaradi dodane vrednosti mednarodnega športnega dogodka in na zaprosilo Mestne občine Maribor odločila, da bo iz državnega proračuna za OFEM zagotovila tudi manjkajoča sredstva v višini 2,5 milijona evrov za sofinanciranje organizacije in izvedbe prireditve. Dobrih 325 tisoč evrov pa je vlada namenila sofinanciranju opreme.

Po navedbah organizatorja bodo sredstva porabili za izvedbo športnih tekmovanj, zagotavljanje namestitev za mlade športnike in člane reprezentanc ter za nujno medicinsko pomoč in dopinško testiranje.

Prav tako je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v okviru Letnega programa športa za leto 2023 zagotovilo sredstva v višini 3 milijone evrov še za sofinanciranje izgradnje ogrevalne atletske steze in spremljevalnega objekta Atletskega stadiona Poljane, katerega investitor je Mestna občina Maribor. Pogodbo o sofinanciranju te investicije sta danes podpisala minister Matjaž Han in mariborski župan Saša Arsenovič.

Organizator izpostavlja, da je v mednarodnem merilu organizacija OFEM pomembna referenca za Slovenijo na področju organizacije in soorganizacije tekmovanj na najvišji ravni. OFEM je z več kot 30-letno tradicijo največji več panožni športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom. Poteka pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in za športnike predstavlja prvo srečanje z olimpizmom in omogoča neprecenljive izkušnje za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijade. Na festivalu pričakujejo 3.600 udeležencev iz 48 držav, 800 funkcionarjev in tehničnih delegatov ter 800 prostovoljcev.

Projekt za Maribor, širšo regijo in celotno državo prinaša številne prednosti, kot so obnovljena športna infrastruktura za nadaljnji razvoj športa v mestu in regiji. Ta bo mladim športnikom nudila ustrezne pogoje za razvoj športne kariere.