Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22.maja 2023

Poplave

Tekom včerajšnja dneva so gasilci petih gasilskih enot na področju Regijskih centrov Ptuj in Maribor odstranjevali posledice nedavnega obilnega deževja. Gasilci so črpali vodo iz objektov in čistili vozišča.

  

Plazovi

Tekom dneva so gasilci 18 gasilskih enot odpravljali posledice zemeljskih plazov, ki jih je povzročilo nedavno obilno deževje. Zabeležili smo 12 dogodkov in sicer na območju Regijskega centra Maribor 5, Ptuj 5 in po en dogodek v Murski Soboti ter v Trbovljah. Gasilci in druge službe so prekrivali plazišča, urejali odvodnjavanja ter utrjevali zemljino na novih in že sproženih plazovih.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.16 je v Domu na Komni v občini Bohinj obolela oseba potrebovala zdravniško pomoč. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, dežurna ekipa HNMP z Brnika in helikopter SV. Obolelo osebo je helikopter prepeljal v Bohinj, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Bohinj.

Ob 16.28 je na poti na Mojstrovko v Kranjski Gori tujemu planincu pri vzponu zdrsnilo in je padel čez steno. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Kranjska Gora. Helikopter SV je skupaj z združeno ekipo HNMP–GRS s stene rešil nepoškodovano planinko, poškodovanega planinca pa je v nadaljnjo oskrbo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.23 se je v Tacnu, občina Ljubljana, na poti na Šmarno Goro pohodnica lažje poškodovala. Gasilci PGD Tacen in GB Ljubljana ter gorski reševalci GRS Ljubljana so jo na kraju oskrbeli, prenesli do ceste, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Trbovlje

Ob 11.50 je na poti proti pokopališču Gabrsko v Trbovljah občanka zdrsnila okoli 20 metrov v globel. Gasilci PGD Trbovlje mesto so jo s pomočjo vrvne tehnike rešili in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Trbovlje.

  

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 19.09 je v Lazah pri Boštanju, občina Sevnica, ekipa Zveze reševalnih psov Slovenije Dolenjske in Skupina za iskanje pogrešanih oseb KZS pričela z iskanjem pogrešane osebe. Pogrešano osebo so našli in predali v oskrbo reševalcem NMP Sevnica, ki so osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Ljubljana

 

Ob 7.11 se je pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju Vrhnike. Posredovali so gasilci PGD Stara Vrhnika in Borovnica. Pripadnika Podvodne reševalne službe iz Reševalne postaje Ljubljana sta si na lokaciji intervencije ogledala stanje reke Ljubljanice in ugotovila, da je trenutna vidljivost v reki preslaba za učinkovito izvedbo podvodne preiskave. Gasilci so ob 11.00 zaključili s pregledom. Pogrešane osebe niso našli.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.32 je v naselju Šibenik, občina Šentjur pri Celju, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator ter posuli vozišče. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

Izpostava Koper

Ob 5.01 se je na delovišču hitre ceste od mejnega prehoda Škofije proti Kopru voznik z osebnim vozilom zaletel v prikolico in se poškodoval. Gasilci GB Koper so s tehničnim posegom omogočili reševalcem NMP dostop do ponesrečenca, ti pa so ga oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 22.11 je na cesti Bled–Bohinj v bližini naselja Nomenj, občina Bohinj, osebno vozilo trčilo v medveda. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč policiji in lovcem LD Nomenj – Gorjuše.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.48 sta na Ljubljanski cesti v Ribnici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom eno vozilo postavili na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi. Lažje poškodovani osebi so reševalci NMP Ribnica prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.11 je na križišču Ljubljanske ceste in regionalne ceste Domžale–Trzin, občina Domžale, voznik skuterja trčil v bok osebnega vozila in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenega motorista, odklopili akumulator in posuli cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 16.05 je na cesti pri naselju Ribnica, občina Ilirska Bistrica, voznik motornega kolesa izgubil nadzor in padel po cestišču. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

  

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.25 je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, gorel elektromotor v podjetju Veriga Lesce. Gasilci GARS Jesenice, PGD Lesce, Radovljica in Hlebce so požar elektromotorja na prezračevalni napravi pogasili, objekt pregledali s termo kamero in prezračili prostore. Gasilci PGD Lesce so opravljali gasilsko stražo do zamenjave elektromotorja.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.44 so v Ulici Otona Župančiča v Črnomlju v stropu trgovine zagoreli električni vodniki. Požar so pričeli gasiti občani pred prihodom gasilcev PGD Črnomelj. Gasilci so požar dokončno pogasili, pregledali območje s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 23.26 je na Spodnjevaški poti v naselju Razvanje, občina Maribor, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 1.12 sta na Kraigherjevi ulici v Postojni goreli osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali vozili in bližnji večstanovanjski objekt, ki ga je zajel ogenj. V požaru je bilo poškodovano še tretje osebno vozilo, manjša škoda je nastala tudi na večstanovanjski stavbi.

Izpostava Ptuj

Ob 17.16 je v naselju Strelci, občina Markovci, zagorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev PGD Prvenci - Strelci in Bukovci so domačini sami pogasili vozilo.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.12 je v naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Kranj

Ob 20.19 so ob cesti v naselju Perniki, občina Gorje, v bližini gozda ob cestišču goreli ostanki nenadzorovanega kurjenja v naravi. Gasilci PGD Gorje so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili in prekopali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.31 so v gozdu pri naselju Klinja vas, občina Kočevje, gasilci PGD Klinja vas in Kočevje pogasili večji kup gorečega lesnega odpada.

Ob 21.07 so pri naselju Črna pri Kamniku, občina Kamnik, v bližini gozda goreli gradbeni odpadki in les. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kamnik in Gozd.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 6.06 so v ulici Nad mlini v Novem mestu v večstanovanjskem objektu stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilca GRC Novo mesto sta opravila ogled in ugotovila, da je vonj prisoten, vendar meritve niso pokazale prisotnosti plinov. Preventivno sta prezračila skupne prostore.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.11 je v Mladinski ulici v Bakovcih, občina Murska Sobota, iz rezervoarja stanovanjskega objekta iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Murska Sobota so rezervoar zatesnili in prečrpali okoli 1400 litrov kurilnega olja. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.48 so v ulici Rupa v Bovcu gasilci PGD Bovec nevtralizirali razlit madež na cestišču.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 je v naselju Bukovica v občini Renče – Vogrsko občan na njivi pod pokopališčem naletel na topovsko granato, kalibra 102 milimetrov, mase 13 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta granato odstranila in do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

Ob 16.30 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, občan pri zemeljskih delih naletel na italijansko ročno bombo, mase 0,52 kilogramov, iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja prepeljala v začasno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.08 je v naselju Zastranje, občina Šmarje pri Jelšah, oseba obtičala na strehi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so s pomočjo lestve osebi nudili pomoč pri sestopu.

Izpostava Maribor

Ob 16.32 so v Maroltovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz kletnih prostorov stanovanjske hiše prečrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.01 so v Kocljevi ulici v Murski Soboti v stanovanjskem bloku gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.13 so v naselju Gabersko, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in tako omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/