Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje Slovenije z ITU pri krepitvi kibernetske varnosti na Zahodnem Balkanu

Danes je bila podpisana skupna izjava oziroma deklaracija o sodelovanju med Centrom za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu in Mednarodno telekomunikacijsko zvezo OZN o sodelovanju pri krepitvi zmogljivosti na področju kibernetske varnosti in vključevanja predstavnic ženskega spola v zagotavljanje kibernetske varnosti na Zahodnem Balkanu.
podpis sporazuma

Podpis deklaracije | Avtor: ITU

1 / 2

Slovenija se skupaj s Francijo in Črno goro v okviru Centra za kibernetsko odpornost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cybersecurity Capacity Centre - WB3C), priključuje pobudi Her CyberTracks. Pobuda nudi ciljno usmerjene dejavnosti za krepitev kibernetskih zmogljivosti predstavnic ženskega spola, ki sodelujejo v nacionalnih in mednarodnih procesih oblikovanja politik kibernetske varnosti ter mednarodnih pogajanjih.

Vključitev mednarodnega projekta Her CyberTracks v aktivnosti WB3C je komplementarno s feministično agendo slovenske zunanje politike, s ciljem spodbujanja enakopravne, polne in smiselne zastopanosti obeh spolov na področju kreiranja in izvajanja mednarodnih politik pri zagotavljanju kibernetske varnosti.

Deklaracija o sodelovanju med Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (angleško International Telecommunication Union – ITU) in Centrom za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu je bila podpisana v Timisoari, v Romuniji na regionalnem razvojnem forumu za Evropo specializirane agencije Združenih narodov ITU, katere aktivna članica je tudi Slovenija. Deklaracijo sta v imenu ITU podpisala direktor ITU razvojnega biroja Cosmas Luckyson Zavazava ter v imenu WB3C veleposlanik Tadej Rupel, nacionalni koordinator za zunanje vidike digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Center za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu v Podgorici je namenjen podpori regionalnega sodelovanja in med drugim zagotavlja usposabljanje na področju kibernetske varnosti in mednarodnega kibernetskega sodelovanja ter spodbuja in omogoča približevanje držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam preko sodelovanja z državami članicami EU.

Pobuda Her Cyber Tracks temelji na prizadevanjih ITU in Nemčije za premostitev digitalnega razkoraka med spoloma in vključuje že vzpostavljeni program mentorstva ženskam v kibernetski varnosti.

Projekt ponuja celovit učni program, katerega cilj je omogočiti popolna znanja s področja kibernetske varnosti bodočim upravljavkam in voditeljicam. Cilj projekta Her CyberTracks je spodbujati zastopanost in sodelovanje žensk, ki si prizadevajo izboljšati svoj prispevek v procesih sprejemanja nacionalnih in mednarodnih politik na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Del programa v regiji Zahodnega Balkana oziroma zaključna konferenca programa izobraževanja v projektu Her CyberTracks bo izveden v tesnem sodelovanju s Centrom za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu ter Univerzo Črne gore v Podgorici jeseni 2023.