Skoči do osrednje vsebine

Slovesno odprtje vseslovenskih Tednov ljubiteljske kulture

Vseslovenski Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki jih prireja Javni sklad za Republike Slovenije za kulturne dejavnost (JSKD), letos potekajo med 19. majem in 18. junijem po vsej Sloveniji in zamejstvu. Letošnji potekajo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko.

Obiskovalci se lahko brezplačno udeležijo različnih kulturnih dogodkov, ki služijo predstavitvi sodobne ustvarjalnosti in hkrati skrbijo za večjo dostopnost kulture. Tedni ljubiteljske kulture podpirajo in promovirajo ljubiteljsko kulturo, zaznamuje jih pestro kulturno dogajanje, ki jih organizirajo Zveza kulturnih društev in območne izpostave JSKD skupaj s kulturnimi društvi, zavodi, vrtci, šolami, muzeji, knjižnicami, posamezniki in lokalnimi skupnostmi.

Vsako leto se vseslovenski Tedni ljubiteljske kulture začnejo z odprtjem v enem od slovenskih središč, nadaljujejo pa z večjimi regijskimi dogodki. Tokrat je bilo slavnostno odprtje 19. maja v Novi Gorici. Osrednja tema letošnjih Tednov ljubiteljske kulture je lutkovna dejavnost. V ospredju bodo lutkovna ustvarjalnost v vzgoji in izobraževanju, pomen lutkovne pedagogike, opismenjevanje mlajših in starejših pri gledanju in ustvarjanju lutkovnih predstav. 

Na slavnostnem odprtju je zbrane v uvodnem nagovoru pozdravil državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan. V nagovoru je poudaril, da “je treba spodbujati razvoj kulture v vsakem kotičku naše države. Mreža JSKD je izvrsten primer, kako lahko kulturo in umetnost spodbujamo in podpiramo tako v največjih kot najmanjših krajih. Množičnost kulturnih društev nazorno kaže na velik pomen kulture in umetnosti v našem vsakdanjem življenju. In prav tu se kaže moč kulture, ki lahko pripomore k spremembam v družbi in deluje v korist vseh.”

Na spletni strani JSKD si lahko ogledate več o Tednih ljubiteljske kulture 2023.