Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gostila mednarodno delavnico za ponudnike podatkov

Na mednarodni delavnici, katere namen je združitev nacionalnih ponudnikov podatkov, je zbrane predstavnike iz 20 držav nagovorila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh. V uvodnih besedah je poudarila pomembnost javne dostopnosti do podatkov in predstavila projekte, ki jih Slovenija izvaja za povečanje dostopnosti podatkov, ki so v korist družbe.
Ministrica nagovarja navzoče na mednarodni delavnici

Ministrica nagovarja navzoče na mednarodni delavnici

»Podatki so ključno sredstvo za prehod v digitalno družbo in strateška surovina 21. stoletja. Trdno sem prepričana, da so podatki javno dobro, če le niso v nasprotju z interesi posameznika ali poslovnega subjekta,« je s temi besedami ministrica dr. Stojmenova Duh nagovorile zbrane na mednarodni delavnici za ponudnike podatkov. Poleg velike družbene pomembnosti deljenja podatkov je izpostavila, da mora biti ob tem nujno zagotovljeno zaupanje, kar lahko dosežemo z zakonodajo, ki zagotavlja zaščitne ukrepe in neodvisnim organom omogoča spremljanje vladnih dejavnosti. Poleg tega pa bi se bilo treba osredotočiti tudi na pretok podatkov znotraj EU in med sektorji v skladu z jasnimi in poštenimi pravili za njihov dostop, shranjevanje, in ponovno uporabo.

Na evropski ravni podatkovno politiko ureja Evropski akt o upravljanju podatkov, ki omogoča, da je na voljo več podatkov, olajšuje izmenjavo podatkov med sektorji in državami EU, ter si prizadeva povečati zaupanje v izmenjavo podatkov, prav tako pa podpira tudi razvoj skupnih evropskih podatkovnih prostorov na strateških področjih. Tako je očitno, da si Evropska unija prizadeva postati svetovna sila, ki bo temeljila na podatkih.

»Podatkovno gospodarstvo je prednostna naloga tudi naše države. Strategija Digitalna Slovenija 2030, ki je bila sprejeta marca letos, namreč opredeljuje podatke kot gonilo pametne družbe 5.0 in poudarja pomen zagotavljanja ažurnih, pravočasnih in celovitih podatkov,« je poudarila ministrica in dodala, da v Sloveniji posebno pozornost namenjamo odprtim podatkom, ki zagotavljajo dostopnost, preglednost in zaupanje v javno upravo ter zagotavljajo gospodarske koristi za podjetja z ustvarjanjem novih storitev, izdelkov in poslovnih priložnosti. »Slovenija je na področju odprtih podatkov javnega sektorja zelo uspešna. V lanskem evropskem poročilu o podatkovni zrelosti je bila prepoznana kot narekovalec trendov pri kazalniku odprtih podatkov.«

V želji po čim večji dostopnosti podatkov v državi Slovenija že sodeluje z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), da bi z mrežo upravljavcev podatkov ustvarili podporno okolje za izboljšanje in dostopnost podatkov javne uprave. Mreža bo pripomogla k reševanju skupnih izzivov na poti k večji podatkovni zrelosti v slovenskem javnem sektorju. Prav tako smo uredbo, ki ureja brezplačno dostopnost zbirk podatkov velike vrednosti, že prenesli v našo zakonodajo. Vzpostavili smo tudi ekosistem odprtih podatkov, kjer se srečujejo ponudniki in uporabniki podatkov, odprto podatkovno vozlišče Slovenije povezuje podjetja, državo in inovatorje pri izdelavi novih inovativnih izdelkov. »Ne smemo pozabiti tudi na umetno inteligenco. Leta 2021 smo sprejeli nacionalni program in ta nacionalni program ima 6 prednostnih nalog,« je še dodala ministrica.

Današnja delavnica je bila prva v nizu delavnic, ki se bodo organizirale dvakrat letno za izmenjavo vpogledov v razvoj data.europa.eu, portal zasnovan za izmenjave znanja med evropskimi javnimi upravami ter spodbujajo ponovno uporabo in ponudbo odprtih podatkov. Druga delavnica v sklopu projekta »Razvoj omrežja skrbnikov podatkov ter opredelitev njihove vloge za slovenski javni sektor« bo potekala že čez dva tedna, 5. in 6. junija 2023.