Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Švarc Pipan ob EU Dnevu proti nekaznovanosti poudarila nujnost sodelovanja med državami

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je na dogodku ob 8. EU dnevu proti nekaznovanosti poudarila, da je boj proti nekaznovanosti mogoč le s tesnim in učinkovitim sodelovanjem med državami. Obeležitev tega dneva letos prvič poteka v Sloveniji, in sicer v okviru diplomatske konference za sprejem MLA konvencije.

Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders sta se udeležila osrednjega dogodka ob EU dnevu proti nekaznovanosti, ki je bil letos prvič obeležen v Sloveniji, kjer te dni poteka diplomatska konferenca za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev (MLA konvencija).

»Le z medsebojnim sodelovanjem bomo lahko kot narodi in kot mednarodna skupnost zagotovili odgovornost za storjene grozljive zločine, pravico žrtvam in preprečili ali vsaj zmanjšali tveganje nadaljnjega nasilja in grozodejstev,« je poudarila ministrica v nagovoru. Izpostavila je, da je obveznost vseh držav, da na nacionalni ravni preganjajo mednarodna hudodelstva. Šestnajst držav članic EU, med katerimi je tudi Slovenija, že vodi preiskave v zvezi s tovrstnimi kaznivimi dejanji v Ukrajini. V EU so tako že primeri dobrih praks boja proti nekaznovanosti, ki so lahko koristne tudi za druge regije.

Tudi evropski komisar Reynders je v nagovoru izpostavil, da ne smemo tolerirati nekaznovanosti za mednarodne zločine, ki ogroža stabilnost svetovnega pravnega reda in vodi v krog nasilja in trpljenja. Izrazil je prepričanje, da bo s skupnimi prizadevanji mogoče doseči prihodnost, kjer bo nekaznovanost stvar preteklosti.

Uvodnim nagovorom je sledila okrogla miza o krepitvi boja proti nekaznovanju na nacionalni, evropski in globalni ravni. Poleg evropskega komisarja Reyndersa so sodelovali še predsednik Eurojusta Ladislav Hamran, nemški zvezni generalni državni tožilec Peter Frank, namestnica glavnega tožilca na švedskem tožilstvu Hanna Lemoine, veleposlanica v ameriškem Uradu za globalno kazensko pravosodje Beth van Schaack, direktorica Docket Initiative pri Clooney Foundation for Justice Anya Neistat in generalna direktorica za mednarodne zadeve v švedskem ministrstvu za pravosodje Anna Carin Svensson, ki je moderirala razpravo. Celoten dogodek je povezoval vodja Sekretariata Mreže za genocid pri Eurojustu Matevž Pezdirc.

Na platformi YouTube je dostopen video posnetek uvodnih nagovorov in okrogle mize o krepitvi boja proti nekaznovanju na nacionalni, evropski in globalni ravni.

Ministrica dr. Švarc Pipan se je ob robu dogodka sestala tudi s predsednikom Eurojusta Hamranom, s katerim sta osrednjo pozornost namenila vlogi Eurojusta pri podpori državam članicam EU za učinkovit pregon vojnih zločinov.