Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Švarc Pipan in evropski komisar Reynders poudarila odlično sodelovanje na področju pravosodja

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan se je srečala z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom, s katerim sta osrednjo pozornost namenila vladavini prava. Strinjala sta se, da je pri prenovi pravosodja nujno zagotoviti neodvisnost sodnikov in okrepiti digitalizacijo.

Ministrica je komisarju predstavila ključne sistemske ukrepe na področju pravosodja in pojasnila proces ustavne spremembe in spremembe zakonodaje glede prenosa pristojnosti imenovanja sodnikov iz parlamenta na predsednika države ob predhodnem predlogu Sodnega sveta. Komisar je pozdravil napovedane ukrepe in jih označil kot dobrodošel napredek. Poudaril je da morajo v Sodnem svetu večino ohraniti sodniki.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o depolitizaciji in krepitvi tožilstva, o Zakonu o zaščiti prijaviteljev, s katerim je bila v slovenski pravni red prenesena evropska direktiva za zaščito žvižgačev. Komisar je pozdravil napredek na področju pravosodja in hkrati napovedal, da bo letošnje poročilo Evropske komisije o vladavini prava objavljeno 5. julija in bo vsebovalo tudi oceno realizacije priporočil iz lanskega poročila.

Pozornost sta sogovornika namenila tudi sodelovanju z Evropsko komisijo na področju digitalizacije, pri kateri se države članice soočamo s podobnimi izzivi. Komisar je poudaril, da bo treba zagotoviti več sredstev za digitalizacijo pravosodnega sistema, da se lahko sledi spremembam v pravosodju in da se izkoristijo najboljše prakse. Ministrica je pozdravila izmenjave izkušenj med državami članicami.

Ministrica in evropski komisar sta govorila tudi o pomenu sodelovanja držav članic EU in mednarodne skupnosti na področju preiskav in pregona mednarodnih kaznivih dejanj, vojnih hudodelstev in hudodelstev proti človečnosti. Strinjala sta se, da je treba največ naporov usmeriti v okrepitev obstoječih mehanizmov sodelovanja med državami na tem področju, predvsem izmenjavi dokazov. »Zato je zelo dobrodošlo, da sva se komisarjem sestala ravno v času, ko v Sloveniji poteka MLA diplomatska konferenca za sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev (MLA konvencija)«, je poudarila ministrica.

Komisar Reynders se je Sloveniji tudi zahvalil za podporo v boju proti agresiji v Ukrajini od samega začetka. Glede predloga ustanovitve posebnega sodišča je ministrica komisarju pojasnila, da Slovenija še ni sprejela dokončnega stališča, saj so razprave v posebni skupini za to vprašanje še v teku. Sogovornika sta se strinjala, da je dolgoročno najboljša in prava rešitev krepitev Mednarodnega kazenskega sodišča (in s tem v zvezi potrebna sprememba Rimskega statuta), pozdravila pa sta tudi nadaljnje razprave o ustanovitvi posebnega sodišča za Ukrajino.

Novinarska konferenca ministrice dr. Švarc Pipan in evropskega komisarja Reyndersa