Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon otvorila poslovni forum v Hošiminhu, gospodarskem središču Vietnama

Ministrica Fajon se je v spremstvu slovenske gospodarske delegacije mudila na obisku v Hošiminhu, gospodarskem središču Vietnama, kjer je otvorila poslovni forum. Obisk je odraz želje slovenskih gospodarstvenikov po iskanju novih priložnosti in po sodelovanju z indo-pacifiško regijo.

Poslovnega foruma se je udeležilo več kot 60 gospodarstvenikov iz Slovenije in Vietnama. "Vietnam doživlja impresivno gospodarsko rast in je eno najbolj dinamičnih in pomembnih gospodarstev v jugovzhodni Aziji. Čeprav je Slovenija daleč stran, so naše oči močno usmerjene v Vietnam," je v uvodnem nagovoru povedala ministrica Fajon.

Forum je gospodarstvenikom omogočil lažjo opredelitev novih gospodarskih priložnosti, okrepil njihovo medsebojno zaupanje in pomagal pri vzpostavitvi konkretnih poslovnih in medosebnih vezi. Gospodarstveniki priložnosti za sodelovanje vidijo predvsem v  avtomatizaciji industrije, turizmu in razvoju pametnih mest. Poudarili so tudi potrebo po večji promociji gospodarstva obeh držav. "Obstaja ogromno neizkoriščenih možnosti za sodelovanje slovenskih in vietnamskih podjetij, predvsem na področju prometa, IKT, avtomobilske industrije, infrastrukturnih projektov, vesoljskih tehnologij, kmetijstva, energetike in vodnega gospodarstva," je še dodala ministrica Fajon.

Ministrica se je v sklopu obiska srečala tudi s podpredsednikom mestnega ljudskega komiteja mesta Hošiminh Vo Van Hoanom. Sogovornika sta se zavzela za krepitev vezi med državama predvsem na gospodarskem in političnem področju. Ministrica pa je naznanila tudi odprtje generalnega konzulata Slovenije v Hošiminhu.

Obisk je ministrica nadaljevala na srečanju z mladimi podjetnicami iz Kluba mladih podjetnic in podjetnikov Hošiminha. V nagovoru je poudarila zavzemanje za pravice žensk, krepitev njihovega položaja in pomen njihove vloge predvsem v zunanji politiki: "Cilj feministične zunanje politike je spremeniti prakso zunanje politike v večjo korist žensk in deklet po vsem svetu in na vseh ravneh prek diplomacije, razvoja in pomoči, trgovine, podnebne varnosti, obrambe in varnostnega sodelovanja." Na srečanju, ki je minilo v prijetnem in sproščenem vzdušju, je ministrica Fajon z vietnamskimi podjetnicami delila tudi zgodbo o lastni karierni poti, izzivih, s katerimi se sooča kot ženska v politiki, in lastnostnih, ki ji pomagajo pri premagovanju vsakdanjih ovir.