Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Azra Herceg na Generalni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije

Državna sekretarka Azra Herceg je danes v nagovoru na Generalni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije izpostavila pomembnost vlaganj v krepitev zdravstvenih sistemov, z močnim temeljem v primarnem zdravstvu in opolnomočenimi zdravstvenimi delavci.

Slovenija podpira namero Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), da se več sredstev nameni za delo v državah pri uresničevanju zavez, ki jih države sprejemajo na zasedanjih Generalne skupščine. Sodelovanje držav v okviru SZO pri iskanju inovativnih rešitev za krepitev zdravstvenih sistemov in izmenjavi dobrih praks je ključno za hitrejši napredek. Slovenija posebej poudarja sodelovanje v lokalnih okoljih, vključno z nevladnimi organizacijami, za prepoznavanje in naslavljanje potreb ranljivih skupin prebivalstva.

Generalna skupščina Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto poteka v Ženevi, letos od 21. do 30. maja. Zaključila se bo z 153. sejo Izvršnega odbora, ko bo s svojim delom, kot predsedujoča Izvršnemu odboru, končala slovenska predstavnica v Izvršnem odboru mag. Kerstin Vesna Petrič.

Tema letošnje Generalne skupščine je »Svetovna zdravstvena organizacija pri 75: reševanje življenj, spodbujanje zdravja za vse«.