Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. maja 2023.

Poplave

Posledice nedavnega obilnega deževja so tudi včeraj odstranjevali gasilci treh enot na območju Regijskih centrov Ptuj in Slovenj Gradec. Gasilci so črpali vodo in čistili cestišča.

Plazovi

Tudi včeraj so gasilci devetih gasilskih enot odpravljali posledice zemeljskih plazov, ki jih je povzročilo nedavno obilno deževje. Zabeležili smo 10 dogodkov in sicer na območju Regijskega centra Maribor 8 in Ptuja 2. Gasilci in druge službe prekrivajo plazišča, urejajo odvodnjavanja, utrjujejo zemljino na novih in že sproženih plazovih.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.19 sta se na Prisojniku, občina Kranjska Gora, zaradi snega zaplezala tuja planinca. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so s pomočjo združene ekipe GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske planinca rešili in nepoškodovane prepeljali na Vršič.

Ob 18.57 sta se na pobočju Rušnega vrha, občina Bohinj, zaplezala dva tuja planinca, eden od njiju se je lažje poškodoval. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa GRZS-HNMP z Brnika so ju na kraju oskrbeli, z vitlom potegnili v helikopter SV in prepeljali v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 je ne gorskem grebenu med Velikim Zvohom in Vrhom Korena, občina Kamnik, planinec padel po skalah in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga na kraju oskrbeli, nato pa ga je helikopter Letalske enote policije prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.31 sta na Kolodvorski ulici v Šentjurju pri Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja in posuli vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 5.14 se je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP ter vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 14.34 sta na cesti Žiri–Trebija, občina Žiri, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka in Trebija so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 18.19 se je na Ljubljanski cesti v Kranju osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodke, posuli razlite motorne tekočine, vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.04 se je v naselju Volčji potok, občina Kamnik, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, umaknili motor z vozišča in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP.

Ob 14.46 je v naselju Velika Lašna, občina Kamnik, zaradi čebeljega pika padel kolesar in nezavesten obležal. Prvi posredovalci AED Srednja vas, gasilci PGD Kamnik in reševalci NMP Domžale so poškodovanca na kraju oskrbeli, nato so ga reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.24 sta v naselju Gora pri Komendi, občina Komenda, trčila kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka ter reševalcem NMP Kamnik nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca.

Ob 19.02 so na Litijski cesti v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.36 je na cesti Roče–Slap ob Idrijci v občini Tolmin osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo po strmini. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Tolmin so na kraju oskrbeli poškodovani osebi, poškodovanega psa pa je oskrbela dežurna veterinarka. Eno osebo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP. Na kraju je bila prisotna policija, ki je zavarovala kraj pristanka helikopterja.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 je v naselju Dobeno v občini Mengeš zagorelo v računalniški sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole so pogasili požar, ki je uničil hodnik, spalnico, kopalnico ter ostrešje stanovanjske hiše. Osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, so oskrbeli reševalci NMP in jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.30 je na Poti Josipa Brinarja v Hrastniku zagorel nadstrešek stanovanjske hiše. Domači in sosedje so pogasili požar pred prihodom gasilcev PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku, ti pa so ohladili trame, požarišče pregledali s termovizijsko kamero in izpustili plin iz jeklenke.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 9.41 je v Cankarjevi ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka, pogasili tlečo izolacijo pod pokrovom motorja, odklopili akumulator in s termovizijsko kamero pregledali vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 je v Podbukovju pri Vačah, občina Litija, med košnjo zagorel traktor. Pred prihodom gasilcev PGD Vače je lastnik že sam začel gasiti požar. Gasilci so ga dokončno pogasili, potegnili na ravnino ter preventivno postavili lovilne posode.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.43 je na Dunajski cesti v Ljubljani gorela vsebina koša za smeti. Prijavitelj je pred prihodom gasilcev pričel z gašenjem, gasilci GB Ljubljana pa so tleče smeti dokončno pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 18.53 je na Čolnikovem trgu v Benediktu zagorel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Benedikt.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 19.08 je v naselju Spodnje Grušovje v občini Slovenske Konjice puščal plin iz cisterne ob gostinskem objektu. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Tepanje so zavarovali kraj dogodka, iz restavracije evakuirali 6 oseb, zaprli ventile na cisterni, opravili meritve plinov in obvestili vzdrževalca plinovoda, ki je pregledal cisterno in dokončno ustavil uhajanje plina.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.01 je ob Celjski cesti v Velenju na parkirišču iz vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali in očistili razlito gorivo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 17.38 so v naselju Kaplja vas, občina Sevnica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so topovsko granato, kalibra 75 mm in osem kosov pehotnega streliva, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, odstranili in do uničenja varno uskladiščili.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Novo mesto

Ob 12.30 je v več naseljih na območju občine Šentjernej in Novo mesto zaradi okvare na daljnovodu ostalo brez elektrike okoli 2600 uporabnikov iz 50 transformatorskih postaj. Napako odpravljajo delavci Elektra Ljubljana.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.12 je v naselju Topolšica, občina Šoštanj, invalidna oseba padla v potok. Gasilci PGD Topolšica so osebo rešili iz potoka in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 11.14 je v naselju Vrhovje, občina Cerklje na Gorenjskem, drevo padlo čez cesto. Gasilci PGD Zalog pri Cerkljah so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Ob 14.15 je na Valjavčevi ulici v Kranju v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so zaprli glavni ventil in prečrpali vodo iz kletnih prostorov.