Skoči do osrednje vsebine

56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe

Med 15. in 19. majem 2023 je v Kongresnem centru Brdo potekalo 56. zasedanje Odbora inšpekcij za varnost plovbe.

Zasedanja se je udeležilo 59 delegatov držav članic Pariškega memoranduma o soglasju glede nadzora, ki ga opravlja inšpekcija za varnost plovbe, delegati drugih memorandumov ter delegati Evropske komisije, Mednarodne pomorske organizacije in Mednarodne organizacije dela ter delegat Ameriške obalne straže.

Ob začetku zasedanja v ponedeljek, 15. maja 2023 je ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, v uvodnem pozdravu delegatom, poudarila pomen pomorske inšpekcije za zmanjševanje prihodov podstandardnih ladij v pristanišča. Ministrica je izpostavila, da je organizacija 56. zasedanja pomembna za Slovenijo tudi zato, ker je ravno na ta dan, pred 20 leti, postala polnopravna članica Pariškega memoranduma. Slovenija je za članstvo zaprosila v letu 1995, postala pridružena članica leta 2000 ter 15. maja 2003 polnopravna članica.

Predsedujoči zasedanja je Brian Hogan iz Irske, Luc Smulders je generalni sekretar, ostali člani sekretariata pa so Ronald Hulhoven, Geert de Jen in Maarten Vlag.

Prav na zasedanju v Sloveniji pa je v petek, 19. maja 2023, polnopravna članica postala tudi Črna Gora. Z namenom podpisa finančnega sporazuma glede članstva je v petek na Brdo pripotoval minister za kapitalske naložbe ter podpredsednik Vlade Črne Gore, Ervin Ibrahimović.