Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel v Ženevi: praznovanje razvojne vloge čebelarstva s pobudo "Med za opolnomočenje"

V tednu pred svetovnim dnevom čebel (20. maj) je mednarodna Ženeva obeleževala pobudo, katere namen je povečati zaščito opraševalcev z ozaveščanjem in izobraževalnimi dejavnostmi. To je že šesta obeležitev v Ženevi, potem ko je ta dan leta 2017 na pobudo Slovenije ob podpori Organizacije za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization – FAO) razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN).

Praznovanje svetovnega dneva čebel v Ženevi je privabilo raznolike udeležence

Predstavniki partnerskih organizacij zbrani množici predstavljajo pomen čebel in drugih opraševalcev

Uvodni panel na svetovnem dnevu čebel | Avtor: Stalno predstavništvo Slovenije v Ženevi

Z dogodkom »Med za opolnomočenje« v Palači narodov je mednarodno občinstvo v Ženevi razpravljalo, kako je mogoče čebelarstvo uporabiti kot pomembno orodje za spodbujanje enakosti spolov in opolnomočenje žensk in deklic v njihovih skupnostih. Predstavljeni so bili trije izobraževalni in razvojni projekti, in sicer »Čebelarski tečaji za otroke begunce in otroke brez doma v Iranu«, projekt Veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu, »Opolnomočenje čebelark za povečanje kakovosti in količine medenih izdelkov« v Ruandi, projekt FAO in grozda čebelarjev, trgovcev in ponudnikov storitev v Ruandi, in projekt »Čebelarjenje za otroke v šolah«, projekt združenja Printemps d'Abeilles v Ženevi.

Čebele in drugi opraševalci pomembno prispevajo k varovanju okolja z zagotavljanjem opraševanja in prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti. Ženske in mladi, ki se ukvarjajo s čebelarstvom, lahko postanejo zagovorniki čistega okolja in polno, enakopravno in smiselno sodelujejo pri podnebnem ukrepanju. Generalna direktorica Urada Združenih narodov v Ženevi (angleško United Nations Office in Geneva – UNOG) Tatiana Valovaya je ob današnjem dogodku v Palači narodov poudarila, da "čebelarske dejavnosti vodijo k večji ozaveščenosti o vlogi čebel in drugih opraševalcev, pa tudi o izzivih, s katerimi se soočajo, vključno z ekstremnimi sušami, vročino in drugimi vremenskimi razmerami, ki jih povzročajo podnebne spremembe".

Udeleženci so spoznali konkretne primere, kjer čebelarstvo ženskam in mladim omogoča ekonomsko opolnomočenje, saj predstavlja dejavnost z dohodkom in s tem prispeva k ekonomski blaginji celotnih družin. "Opraševalci imajo večplasten vpliv in prinašajo okoljske, družbene, gospodarske in razvojne priložnosti, ki jih lahko pridobijo skupnosti po vsem svetu. Slovenija je s partnerji na vseh celinah sooblikovala več kot 300 projektov. Opraševalci so si utrli pot v šolske učne načrte, politične razprave, raziskovalne programe, poslovne načrte in kmetijske prakse," je pojasnila veleposlanica Anita Pipan, stalna predstavnica Slovenije.

Čebelarstvo ženskam in deklicam nudi tudi priložnosti za druženje in mreženje z drugimi čebelarkami. Mreženje vodi do medsebojne podpore in dostopa do usposabljanj. Stalni predstavnik Švice, veleposlanik Jürg Lauber je spomnil: "Edinstvena vloga mednarodne Ženeve je okrepiti globalno sodelovanje na področju varstva okolja in biotske raznovrstnosti, izobraževanja in razvoja."

Izboljšanje čebelarskih veščin pri ženskah in deklicah lahko poveča produktivnost, trajnost in jih s tem opolnomoči za boljše življenje. Dominique Burgeon, direktor Pisarne FAO v Ženevi, je poudaril, da je globalna tema letošnjega svetovnega dneva čebel »Čebele in opraševalcem prijazna kmetijska proizvodnja«, ki poudarja pomen sprejemanja opraševalcem prijaznih kmetijskih in proizvodnih prakse, hkrati pa njihov prispevek k odpornosti, trajnosti in učinkovitosti agroživilskih sistemov. Poudaril je: "Preko pobude ena država, en produkt, FAO sodeluje z ministrstvom za kmetijstvo v Ruandi pri krepitvi dodane vrednosti čebeljih izdelkov in izboljšanju njihove kvalitete, kar bo vodilo v večjo konkurenčnost na lokalnih in mednarodnih tržiščih".

Predstavniki mednarodne skupnosti in študentje Ustanove EDUKI so svetovni dan čebel zaključili z degustacijo medu, kjer so spoznali med, ki so ga pridelale žrtve min iz Bosne in Hercegovine (Organizacija amputirancev UDAS v partnerstvu z ITF, Čebelarsko akademijo Slovenije in slovenska razvojna pomoč).

O svetovnem dnevu čebel v Ženevi

Dogodek ob svetovnem dnevu čebel 2023: »Med za opolnomočenje« so organizirali Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov (ZN) in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, Stalno predstavništvo Švice pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, Pisarna FAO v Ženevi in ​​Urad ZN v Ženevi.