Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon slovesno odprl nove prostore slovenskega Jadralnega kluba Čupa

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je sončno nedeljo preživel v zamejstvu. V Sesljanskem zalivu se je udeležil slovesnega dogodka ob odprtju novih prostorov slovenskega Jadralnega kluba Čupa in njihovi 50. obletnici delovanja.
Matej Arčon in Nada Čok. Med podelitvijo priznanja.Minister in predsednica v rokah držita priznanje.

Matej Arčon in Nada Čok. Med podelitvijo priznanja. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Zbrane je nagovoril ter klubu ob zlatem jubileju podelil priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za vztrajno delo in prizadevanje za razvoj jadralne dejavnosti, za vzpodbujanje mladinskega jadranja in s tem neprecenljiv doprinos k ohranjanju slovenstva in zavedanja o Slovencih kot pomorskem narodu podelil priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V pozdravu je minister čestital vsem, ki so pet desetletij živeli za ta klub, ki združuje Slovence in Italijane, športnice in športnike, kar je za to območje res velika dragocenost. »Premalo se zavedamo, kakšen je doprinos slovenske narodne skupnosti temu prostoru,« je poudaril minister in izrazil veliko hvaležnost za vse, kar so storili. Šport daje posebne vrednote, kot so vztrajnost, spoštovanje, zaupanje, ne nazadnje tudi ljubezen. Kar pa odlikuje tudi tokratne slavljence. Minister je izpostavil, da klub nosi ime po čupi - iz debla iztesanemu čolnu, s katerim so slovenski ribiči stoletja pluli po Tržaškem zalivu. Tako opominja na dolgo prisotnost Slovencev na tem območju, ob enem pa s številnimi uspehi danes kaže na to, da smo Slovenci kot narod prisotni tudi v mednarodnem morju, kar je nedvomno pomemben navdih za vse mlade športnike. »Čim več vetra v jadra, medsebojnega spoštovanja in ljubezni,« je svoj nagovor zaključil minister.

Vrhunec dogodka je bil prerez traku, s katerim so simbolično izpustili petdesetih balonov ter tako obeležili pol stoletja delovanja in odprtje novih prostorov kluba.

Pred tem so podelili tudi častne nazive. Sonji Skabar in Dariju Bensiju je predsednica kluba vročila naziva zaslužnega člana in zaslužne članice za petdeset let aktivnega delovanja v društvu, 21. maja 1973 sta bila namreč med ustanovitelji kluba. Naziv zaslužnega člana je prejel tudi kapitan Franc Sedmak, vročil mu ga je minister Matej Arčon. Kapitanu Sedmaku so častni naziv podelili za rekordni dosežek najjužnejše točke, ki jo je kdaj zabeležila ladja. Do zemljepisne širine 78°44’280 na Antarktiki je priplul 29. januarja 2023. Obenem se naziv podeli tudi zaradi izredne humanitarne akcije: Ista odprava je v Jonskem morju pred brodolomom rešila 92 ljudi.