Skoči do osrednje vsebine

Komemoracija ob 78. obletnici konca 2. svetovne vojne

21. maja 2023 je v Terezinu na pokopališču ob nekdanjem nacističnem taborišču potekala komemoracija ob 78. obletnici konca 2. svetovne vojne, posvečena češkim in drugim evropskim državljanom, ki so bili žrtve koncentracijskih taborišč.

Glavni govorec je bil predsednik Češke republike Peter Pavel, ki je dejal, da s tega mesta poziva, da ne opustimo skupnih naporov za poraz Rusije v Ukrajini in s tem zavrnemo neupoštevanje mednarodnega prava, ki smo mu priča. K temu nas morajo vzpodbuditi tudi zgodovinske izkušnje, ki se jih moramo spominjati in jih dati v kontekst današnje situacije, kar je edini način, da ne ponovimo napak iz preteklosti.

Komemoracije so se, v skladu s tradicijo, udeležili češki državni vrh, preživeli in veleposlaniki evropskih in zavezniških držav. V imenu Republike Slovenije  je venec položila veleposlanica Tanja Strniša.

Nacisti so med drugo svetovno vojno v koncentracijsko taborišče v Terezinu deportirali okoli 155.000 Židov iz cele Evrope. Ocenjuje se, da jih je v Terezinu okoli 35.000 umrlo zaradi lakote in izčrpanosti in nevzdržnih pogojev, večina pa jih je umrla v taboriščih smrtih, kamor so jih deportirali iz Terezina.

1 / 3