Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. maja 2023.

Poplave

Preko preteklega dne so gasilci odpravljali posledice obilnega večdnevnega deževja. Zabeležili smo 7 dogodkov na območjih Regijskih centrov za obveščanje Maribor, Ptuj in Murska Sobota. Aktiviranih je bilo 7 gasilskih društev. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov, čistili blatna vozišča, odstranjevali podrta drevesa in preventivno s protipoplavnimi vrečami zaščitili nekaj objektov.

Plazovi

Zaradi preteklega močnega deževja in razmočenega terena se je tudi včeraj preko dne sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 21 plazov, in sicer na območjih Regijskih centrov za obveščanje Maribor 14 in Ptuj 7.

Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih 17 gasilskih enot. Gasilci so s folijo prekrivali plazišča, urejali odvodnjavanja, utrjevali zemljino in postavljali protipoplavne vreče. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi in cestah. Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja je sodelovalo tudi 77 pripadnikov SV z delovnimi stroji in 3 komunalna in druga podjetja.

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Novo mesto

Ob 17.06 je pri naselju Zabrdje, občina Mirna, pri delu v gozdu na občana padlo drevo. Gasilci PGD Mirna in Trebnje so pomagali reševalcem NMP Trebnje pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Aktiviran je bil tudi helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na Brniku vendar njihova pomoč ni bila potrebna, ker je oseba podlegla poškodbam.

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje

Ob 0.50 je v naselju Resnik, občina Zreče, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, vozilo postavili nazaj na vozišče ter očistili vozišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.13 sta v Zalogu, občina Straža, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in očistili cestišče. Reševalci NMP Novo mesto so enega udeleženca prometne nesreče pregledali na kraju.

Izpostava Ptuj

Ob 13.21 sta na Janeževskem vrhu, občina Destrnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja, počistili cestišče in usmerjali promet.

Požari v objektih 

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 so se v Trnovem, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili požar, delno očistili tuljavo, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih 

Izpostava Ljubljana

Ob 15.20 je na avtocesti Golovec–razcep Zadobrova med priključkom Strmec in izvozom Bizovik v motornem delu gorelo kombinirano vozilo. Voznik je pred prihodom gasilcev GB Ljubljana na kraj požar z ročnim gasilnikom omejil, gasilci pa so požar dokončno pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.35 je na parkirišču v naselju Stari trg, občina Slovenj Gradec, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Stari trg so začetni požar pogasili ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Koper

Ob 14,35 je na Bonifiki v Kopru na parkirnem prostoru gorelo listje. Gasilci JZ GB Koper so pogasili kvadratni meter tlečega listja.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih 

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.18 je v naselju Morsko, občina Kanal, zagorela vsebina komunalnega zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Kanal.

Sproščanja nevarnih plinov 

Izpostava Celje

Ob 7.16 je v Stanetovi ulici v Celju v trgovskem objektu prišlo do okvare inštalacije kompresorja hladilnega sistema. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izklopili električne vire napajanja, zaprli ventile na hladilni inštalaciji, pregledali prostore ter s podtlačnim in nadtlačnim prezračevanjem iz objeta odstranili izhajajoči plin. Reševalci NMP Celje so zaradi glavobola na kraju pregledali eno osebo.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 je na Viču v Ljubljani izpadel 10 kW vod, zaradi česar je okoli 2400 odjemalcev ostalo brez električne energije. Napako so odpravili okoli 11.30 ure.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.05 so na Trgu Prešernovih brigad v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebi iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 10.09 so v naselju Črešnjevec v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 18.05 sta se v naselju Kremberk, občina Sveta Ana, preko ceste podrla drevo in telefonski drog. Gasilci PGD Sveta Ana so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča ter telefonske kable potegnili ob rob ceste, kjer jih bo ostranil dežurni Telekoma.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.44 je na Neži v občini Trbovlje viličar pri prestavljanju bremena padel v inštalacijski jašek. Gasilci PGD Trbovlje mesto so viličarja s tehničnim posegom izvlekli iz jaška.