Skoči do osrednje vsebine

Irena Šinko: »Ponosna sem, da sem del te zgodbe in iz Slovenije, kjer je doma kranjska čebela«

Danes Slovenija in z njo ves svet obeležujeta svetovni dan čebel. Osrednji dogodek v Sloveniji je potekal v Celju ob 20. čebelarskem prazniku. Številne čebelarje in druge goste je nagovorila ministrica Irena Šinko, ki je opozorila na razmere v svetu in na nujnost prehranske varnosti, kjer imajo opraševalci zelo pomembno vlogo.

Svetovni dan čebel vsako leto izpostavlja pomen čebel ter ostalih opraševalcev iz vidika varovanja okolja in biotske raznovrstnosti, še posebej pa z vidika prehranske varnosti, zagotavljanju  hrane za rastoče svetovno prebivalstvo ter odpravo lakote v svetu. Največji čebelarski dogodek v Sloveniji, 20. čebelarski praznik, ki letos poteka na svetovni dan čebel, je danes potekal v Celju, v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije.

Zbrane je na dogodku nagovorila ministrica Irena Šinko, ki je izrazila zadovoljstvo, da se je ta praznik prijel ne le v Sloveniji, pač pa tudi v tujini ter je postal pomemben trenutek v letu, ko se v druženju še posebej posvetimo čebelam in čebelarjem. Posebej je izpostavila na nujnost prehranske varnosti, na kar nas opozarjajo dogodki v svetu, ki žal vplivajo tudi na relativno majhen in zato ranljiv slovenski trg. »V zadnjih letih ste težave na trgu občutili tudi čebelarji in zato je Vlada sprejela pomoč čebelarjem, posebej pa želim izpostaviti, da je znotraj Strateškega načrta 2023 – 2027 čebelarstvo dosti bolje zastopano, kot je bilo v prejšnjem programskem obdobju«. Ministrica je spomnila tudi t.i. »čebeljo diplomacijo«, ko naša veleposlaništva ob svetovnem dnevu čebel ali pa ob tradicionalnem slovenskem zajtrku organizirajo srečanja, obiskujejo šole, nevladne organizacije in veliko prispevajo k vedenju o čebelah, o medu in nenazadnje je to tudi odlična promocija Slovenije. »Na mednarodnem področju pa je še ena pomembna aktivnost, in sicer v okviru Slovenske čebelarske akademije«.

Ministrica je izpostavila še eno pomembno področje, s katerim se ministrstvo ukvarja že kar nekaj časa, pobudnik pa je bila Čebelarska zveza Slovenije. »To je natančnejše označevanje medu, kjer želim, da bi bila na embalaži informacija o izvoru in %, ki izhaja iz tega vira. Številne EU države nas na Svetu kmetijskih ministrov pri tem podpirajo. Upajmo na čim boljši predlog za označevanje, ki ga pripravlja Komisija«. Ob koncu je ministrica poudarila, da je ponosna, da je del te zgodbe in da je iz Slovenije, kjer so doma kranjske čebele. »Mirne, prijazne, delovne, kot tudi ljudje. Danes vam želim prijetno praznovanje in v nadaljevanju tudi čim boljšo letino, žal vreme letos zelo slabo kaže za opraševalce in tudi rastline, ki jih ti obiskujejo«.

Slavnostni govornik na dogodku je bil predsednik mednarodne gasilske organizacije (v angleščini International association of fire and recue services CTIF) Milan Dubravac.  V svojem nagovoru je primerjal pomembno poslanstvo gasilcev in čebelarjev. Ob tem je poudaril pomen prenosa znanja, ozaveščanja in informiranja javnosti, ki jo počnejo te oirganizacije. »Pred nami so izzivi, predvsem na področju podnebnih sprememb, te vplivajo na čebelarstvo, kmetijstvo in celotni prehranski sektor ter tudi na druge segmente družbe«. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je v slavnostnem nagovoru poudaril enotnost in samozavest čebelarjev, ki neradi gledajo za nazaj, temveč vnaprej. »Čebela in čebelar je v Sloveniji spoštovana beseda, poklic. Danes je po svetu več sto prireditev v čast čebel in opraševalcev, Slovenija pa je na prvem mestu. Na to smo res lahko ponosni«. Opozoril je tudi na slabe čebelarske letine v zadnjih letih ter pomen promocije, med katerimi so tudi aktivnosti informiranja in promocije shem kakovosti. »S tem se tudi dela korak proti ponaredkom medu, saj bo potrošnik vedel kaj kupi«. Posebej je izpostavil in pohvalil aktivnosti Slovenije in ministrstva pri aktivnostih za označevanje medu na nivoju EU.

Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo čebelarska društva po Sloveniji, v tujini pa diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije, ki so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev. Poleg omenjenih dogodkov bo 24. maja potekala tudi tretja podelitev mednarodne nagrade Zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet. Nagrado bo podelila predsednica Republike Slovenije.

Že včeraj pa je na FAO v Rimu potekal mednarodni dogodek, ki je bil posvečen angažiranju za opraševalcem prijazno kmetijsko pridelavo. Udeleženci dogodka z vsega sveta, kjer je bila osrednja gostja predsednica dr. Nataša Pirc Musar, so na različne načine pozivali h globalnim ukrepom za podporo opraševalcem prijazne kmetijske proizvodnje in poudarjali pomen zaščite čebel in drugih opraševalcev, zlasti s kmetijskimi proizvodnimi praksami, ki temeljijo na dokazih.