Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. maja 2023.

Poplave

Tudi preko včerajšnjega dne 19. 5. 2023 so gasilci odpravljali posledice obilnega večdnevnega deževja. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 14 dogodkov na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Murska Sobota in Celja. Aktiviranih je bilo 11 gasilskih enot, ki so prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov, kleti osnovne šole, očistili blatna vozišča, odstranjevali podrta drevesa in preventivno zaščitili s protipoplavnimi vrečami nekaj objektov.

 

Plazovi

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je tudi preko včerajšnjega dne 19. 5. 2023 sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili novih 37 dogodkov. Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih skupno 31 gasilskih enot na območju Regijskih centrov Maribor, Ptuj, Trbovlje in Murska Sobota. Gasilci so in še prekrivajo plazišča s folijo in urejajo odvodnjavanja. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi in voziščih. V občini Cirkulane je še vedno ostalo zaprtih nekaj cest. V občini Šentilj pa so v bivalnike namestili osebe iz objektov, katere ogrožajo zemeljski plazovi. Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja pa so posredovali tudi vojaki, na območju Šentilja in Sladkega vrha je posredovalo okoli 80 pripadnikov SV.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.29 sta se blizu planine Viševnik v Bohinju na neprehodnem terenu izgubila planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj so oba planinca z vrvno tehniko rešili in nepoškodovana pospremili nazaj v dolino.

 

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Brežice

Ob 9.59 so na Sodarski poti na Bizeljskem, občina Brežice, gasilci PGD Bizeljsko iz gnojne jame s tehničnim posegom izvlekli telico. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 so na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika na zahtevo policistov s čolnom pregledali reko Ljubljanico. Pri iskanju so nudili pomoč gasilci PGD Borovnica, ki so območje pregledali z dronom. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.10 sta v naselju Štore v istoimenski občini trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika in ga predali reševalcem NMP Celje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odklopili akumulatorje. Voznik osebnega vozila je bil z reševalnim vozilom odpeljan v SB Celje. Cesta je bila za čas intervencije v celoti zaprta.

Ob 6.15 sta na Šaleški cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 7.15 so na Ljubljanski cesti v Velenju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč avtovleki pri nalaganju vozil. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.24 uri je v naselju Lešje, občina Vojnik, vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, razžagali vejevje in sprostili pot do ponesrečenca ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci so ga odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.59 sta na Kranjski cesti v Kamniku trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista, slednji pa so ga prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.23 je na cesti Muljava–Ivančna Gorica, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganju vozila in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Slednji so jo odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 23.15 je na križišču Ižanske ceste in Sulčje ulice v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Dežurna delavca podjetja Javne razsvetljave in Elektra Ljubljana sta odklopila drog javne razsvetljave iz omrežja in ga odstranila z vozišča.

Izpostava Maribor

Ob 19.50 se je na Bistriški cesti v Poljčanah osebno vozilo zaletelo v hidrant. Gasilci PGD Poljčane so zaprli vodovodni ventil in očistili kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 se je v bližini Bovca zaradi tehnične okvare med vožnjo odpela prikolica tovornega vozila in zapeljala v jarek. Gasilci PGD Bovec so pregledali prikolico zaradi morebitnega izteka motornih tekočin, sanirali cestišče in nudili pomoč policiji.

Ob 15.50 se je v bližini kraja Volarje, občina Tolmin, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci PGD Tolmin so sanirali cestišče, usmerjali promet ter pomagali reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanca, ki ga je helikopter Slovenske vojske odpeljal v ljubljanski klinični center.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.35 je na cesti Dobliče–Stari trg ob Kolpi, občina Črnomelj, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in se prevrnila na bok. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, pomagali avtovleki pri izvleku in nalaganju vozila ter reševalcem NMP ZD Črnomelj pri oskrbi voznice. Reševalci so voznico pregledali in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

 

Ob 13.49 sta na cesti med Planino in Uncem, občina Cerknica, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica. Ti so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v ljubljanski klinični center.

 

Požari v objektih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.55 je na Starem trgu v občini Slovenj Gradec pri kurjenju v peči prišlo do zadimljenja prostorov stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stari trg so s termovizijsko kamero pregledali objekt in ga prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 je v Strahomeru v občini Ig gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vrbljene - Strahomer so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.37 je v Kolodvorski ulici v Ljutomeru zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev PGD Ljutomer so požar omejili mimoidoči, gasilci pa so ga dokončno pogasili ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.36 se je v bližini Anhova, občina Kanal zaradi tehnične okvare kadilo iz vozila. Gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica so preventivno opravili protipožarni pregled.

Izpostava Ptuj

Ob 17.05 je na podravski avtocesti v bližini izvoza za Lancovo vas, občina Videm, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj in Tržec so pogasili požar, pregledali vozilo s termovizijsko kamero ter počistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 so na območju Nove Vasi, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena našli in odstranili na varno 8 kosov NUS skupne mase 24,98 kg, italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 11.14 sta v naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije odstranila in na varno uskladiščila topovski granati kalibra 75 milimetrov, vžigalnika za topovsko granato kalibra 75 milimetrov ter topovsko granato kalibra 105 milimetrov italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 16.03 so v Cahovi ulici v Ankaranu gasilci JZ GB Koper s pomočjo avto lestve porezali z drevesa viseče veje, ki so ogrožale mimoidoče.

Izpostava Kranj

Ob 12.55 so v Zg. Bitnjah, občina Kranj, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 21.54 sta na cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom osebi rešili iz dvigala, o okvari obvestili pristojni servis in dvigalo izklopili iz delovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.57 so na nedostopnem terenu na območju občine Lukovica gasilci PGD Blagovica s pomočjo domačina z delovnim strojem izvlekli nasedlo vozilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.26 so v Čepincih občina Šalovci, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.37 je v Vodrižu, občina Slovenj Gradec, občan zaradi pika čebele dobil alergijsko reakcijo. Gasilci PGD Podgorje so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolelega, slednji pa so ga odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.10 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz pokvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/