Skoči do osrednje vsebine

V Banjaluki posadili potomko najstarejše trte na svetu

V Botaničnem vrtu Inštituta za genetske vire Univerze v Banjaluki so na pobudo tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva Triglav posadili potomko najstarejše trte na svetu, ki že preko 450 let raste v Mariboru.

Mestnemu viničarju in skrbniku Stare trte Stanetu Kocutarju so se pri zasaditvi pridružili župan Banjaluke Draško Stanivuković, veleposlanik Republike Slovenije Damijan Sedar, pooblaščeni minister Boris Jelovšek, Mladen Lunić, predsednik SKD Triglav, Damijan Kogej, predstavnik kontingenta Slovenske vojske v Banjaluki, prof. dr. Milica Balaba, prorektor Univerze v Banjaluki za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, in dr. Nikica Andromako​, soustanovitelj društva Triglav, kirurg v UKC Maribor in pobudnik zasaditve potomke stare trte v Banjaluki, ki je tako postala 95. kraj, kjer so potomke posajene.

Mešani pevski zbor Davorin Jenko, ki deluje znotraj SKD Triglav, je glasbeno obogatil dogodek.

V priložnostnem nagovoru se je mestni viničar Kocmur zahvalil za pobudo in poudaril, da so združenja Slovencev po svetu in v zamejstvu pomembni promotorji naše trte. Župan Stanivuković in VP Sedar pa sta zasaditev trte kot nove povezave med Mariborom in Banjaluko ocenila kot utrditev odličnih in prijateljskih odnosov. Novica je bila medijsko odmevna tako v radijskih in televizijskih poročilih kot tudi tiskanih.