Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel letos v znamenju prehranske in okoljske krize

Slovenija je tudi letos na čelu obeleževanja svetovnega dneva čebel. Osrednji dogodek na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu, ki se ga je udeležila predsednica Pirc Musar, je pozval k odgovornemu kmetijstvu, ki spoštuje in podpira ključno vlogo opraševalcev v naravi. Na njihov pomen Slovenija opozarja še z več kot tridesetimi drugimi projekti in dogodki po svetu.
Predsednica države gleda čebelje satovje.

Predsednica Nataša Pirc Musar se je udeležila obeležitve 6. svetovnega dneva čebel na sedežu FAO v Rimu. | Avtor: STA

Šesta mednarodna obeležitev svetovnega dneva čebel na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization od the United Nations - FAO) v Rimu je opozorila na potrebo po zaščiti čebel in drugih opraševalcev, ki so ključnega pomena za zagotavljanje kmetijske proizvodnje, prehranske varnosti, obnove ekosistemov in splošnega zdravja planeta nasploh. Generalni direktor FAO QU Dongyu je pozval k opraševalcem prijaznim praksam, kot so kolobarjenje, manjša raba pesticidov ter obnova habitatov opraševalcev.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je izpostavila prispevek svetovnega dneva čebel k ozaveščanju o njihovem pomenu in k spodbujanju mednarodnega sodelovanja za njihovo zaščito. Ob tem je še posebej poudarila njihov pomen za prehransko varnost in biotsko raznovrstnost: "Opraševalci so naši ključni zavezniki pri reševanju velikih svetovnih izzivov. Ali bo človeštvo torej obstalo ali propadlo, je odvisno od tega, ali bo opraševalce znalo zaščititi in jih podpreti."

V atriju FAO je ob tej priložnosti potekala razstava čebelarskih orodij, Slovenija pa je obiskovalcem ponudila tudi semena opraševalcem prijaznih rastlin in jih s tem pozvala k neposrednemu ukrepanju za njihovo zaščito.

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom čebel (20. maj) slovenska diplomatsko konzularna predstavništva v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravljajo številne projekte po celem svetu. Razpravo o pomenu opraševalcev za družbeno in okoljsko odpornost Slovenija organizira tudi na sedežu OZN v New Yorku 22. maja 2023, na katerem bo s številnimi partnerji predstavila inovativne opraševalske projekte iz kriznih in območij. Vabimo vas, da se ji med 19.15 in 20.30 na daljavo pridružite tukaj.