Skoči do osrednje vsebine

Predstavitveni film ob dnevu meroslovja

Trgovina s hrano predstavlja kar 20 procentov svetovne trgovine, zato merjenja na področju prehrane in prehranske verige igrajo odločilno vlogo za kakovost hrane ter konkurenčnost ponudnikov.

Tema letošnjega dneva meroslovja, ki ga praznujemo 20. maja kot spomin na podpis Metrske konvencije leta 1875, je bila Meritve v podporo globalnemu prehranskemu sistemu.

Posvetovalni odbor za množino snovi (meroslovje v kemiji in biologiji) Mednarodnega odbora za uteži in mere je na to temo pripravil serijo kratkih posnetkov, kjer so se predstavili tudi raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo. Njihov prispevek je bil posvečen diagnostiki povzročiteljev bolezni pri rastlinah, bolj natančno raziskavi vpliva, ki ga imajo različne rastlinske vrste na to kako dobro lahko v njih zaznamo prisotnost bakterije Xylella fastidiosa, ki jo poznamo predvsem kot povzročiteljico bakterijskega ožiga oljk. Raziskava je potekala pod okriljem projekta ProRef, financiranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).