Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu slovenske diplomacije se spominjamo veleposlanice Ide Močivnik

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve 22. maja tradicionalno praznujemo dan slovenske diplomacije, namenjen diplomatom, ki jo predano oblikujejo. Ob tem se vedno spomnimo tudi na katerega od sodelavcev, ki se je pri svojem delu še posebej odlikoval. Letos je to Ida Močivnik, ki je kot cenjena veleposlanica izstopala z načelnostjo ter najvišjimi strokovnimi in etičnimi merili.

"V 30 letih samostojne države se je slovenska diplomacija izoblikovala v profesionalen, trden ustroj, ki v čedalje bolj kompleksnem svetu zastopa in brani naše nacionalne interese. In na katerega smo lahko in moramo biti ponosni. Zasluge za to imajo diplomati, pa tudi vsi tisti, ki sicer nimajo tega naziva, a učinkovito pomagajo, da je slovenska diplomacija vidna, uspešna in v svetu spoštovana. Vem, da je včasih težko, a vendar vam želim, da bi v svojem delu vedno našli pozitivne plati, da bi težave reševali skupaj, pa da bi se skupaj veselili uspehov. Kajti samo skupaj lahko ustvarjamo boljšo politiko in boljši svet. In pri tem puščamo sledi, na katere bodo ponosni naši zanamci. Edo od takih sledi je v slovenskem diplomatskem okolju pustila tudi veleposlanica Ida Močivnik. Zato ta dan namenjamo njej," je v uvodnem nagovoru poudarila ministrica Tanja Fajon.

Veleposlanica Močivnik je delovala v republiških in zveznih organih Socialistične federativne republike Jugoslavije ter v Predsedstvu Republike Slovenije na področju mednarodnih odnosov. Bila je tudi svetovalka za zunanje zadeve prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana, veleposlanica Slovenije v Republiki Madžarski, Bolgariji, Ukrajini in Moldaviji ter vodja sektorja za sosednje države in jugovzhodno Evropo. "Za njen prispevek zunanji politiki, diplomaciji in slovenski družbi se ji danes v imenu slovenskega diplomatskega zbora iskreno zahvaljujem," je povedala ministrica.

Na slovesnosti ob dnevu slovenske diplomacije sta s kratkima nagovoroma sodelovala sin veleposlanice Luka Zajc in nečak Aleksander Čeferin. Zahvalila sta se za čast, da je dan slovenske diplomacije namenjen njuni mami oziroma teti, in poudarila, da je veleposlanica vložila veliko energije v svoje delo ter da je bila čvrst in velik človek. Slovesnosti se je udeležil tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Ob dnevu slovenske diplomacije se spominjamo tudi vstopa Slovenije v Organizacijo združenih narodov (OZN) leta 1992. Letos je ta dan še posebej pomemben zaradi kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. "Trenutno smo v zaključni fazi kampanje za nestalni sedež v Varnostnem svetu. Slovenijo predstavljamo kot zagovornico mednarodnega prava, transparentnosti in preprečevanja konfliktov, pa tudi kot državo, ki si s konkretnimi dejavnostmi prizadeva za podnebno, okoljsko in prehransko varnost. Predstavljamo pa jo tudi kot državo, ki zna poslušati, krepiti dialog in zaupanje. S povezovanjem vsega, kar smo združili tudi v sloganu potrjujemo svoje temeljne principe delovanja, ki imajo en skupni cilj: miroljubno sodelovanje v svetu in dostojno življenje vseh in vsakogar," je še povedala ministrica.