Skoči do osrednje vsebine

Množični pogin ptic na Ptujskem jezeru zaradi visoko patogene aviarne influence

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila pri pticah na Ptujskem jezeru potrjena visoko patogena aviarna influenca.

Na Ptujskem jezeru je preko minulega vikenda prišlo do množičnega pogina galebov in čiger. Skupno je bilo pobranih več kot 200 poginjenih galebov in čiger. Kot že v začetku tega tedna, je bila tudi v tem primeru pri preiskanih pticah ugotovljena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo vse sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,
  • padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3-krat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.