Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. maja 2023

Poplave

Gasilci so odpravljali posledice obilnega večdnevnega deževja. Do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 33 dogodkov na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Murska Sobota in Novo mesto. Aktiviranih je bilo 34 gasilskih enot, ki so v večini primerov prečrpavali meteorno vodo iz zalitih prostorov stanovanjskih in gospodarskih objektov, kleti osnovne šole, čistili blatna vozišča, odstranjevali podrta drevesa in s protipoplavnimi vrečami preventivno zaščitili nekaj objektov.

 

Plazovi

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se nadaljuje proženje zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 63 dogodkov. Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih skupno 23 gasilskih enot na območju Regijskih centrov Maribor, Ptuj in Murska Sobota. Gasilci so in še prekrivajo plazišča s folijo in urejajo odvodnjavanja. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi in na voziščih. Zaradi plazov je ostalo zaprto nekaj cest v občini Cirkulane. V občini Šentilj pa so namestili bivalnike za evakuirane osebe iz objektov, katere ogrožajo zemeljski plazovi.

Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja pa so posredovali tudi vojaki, na območju Šentilja in Sladkega vrha je posredovalo okoli 80 pripadnikov SV. Tudi danes bodo izvajali naloge, glede na potrebe in zahteve.

 

Močan veter

Izpostava Maribor

Ob 8.29 je v Avtomobilski ulici v Mariboru sunka vetra odkril del strehe objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili glavno stikalo za električno energijo. Poškodbe na strehi bodo uredili krovci.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.46 so v križišču Ljubljanske ceste in Ceste Kozjanskega odreda v Šentjurju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.59 sta na Celovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 8.52 je v ulici Na produ v Kamniku osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanega pešca so reševalci NMP oskrbeli na kraju in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.58 je v naselju Stopnik, občina Tolmin, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovan motorist je bil prepeljan v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 16.41 sta na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilca GRC Ajdovščina sta usmerjala promet in nudila pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovanega motorista.

Izpostava Ptuj

Ob 6.48 so v naselju Cunkovci, občina Gorišnica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP. Dve osebi sta bili poškodovani in prepeljani v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 4.10 se je v Pacugu, občina Piran, začelo kaditi na kraju požara z dne 17.5.2023. Gasilci JZ GB Koper so požarišče zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.05 je v križišču Masarykove in Maistrove ulice v Ljubljani v zapuščenem stanovanjskem objektu gorel kup smeti na površini enega kvadratnega metra. Gasilci GB Ljubljana so pogasili ogenj in pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.37 je v Prečni ulici, občina Gornja Radgona, v stanovanjski hiši gorel pomivalni stroj. Še pred prihodom gasilcev so požar pogasili stanovalci, gasilci PGD Gornja Radgona so pomivalni stroj iznesli iz objekta, objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.18 so v naselju Dobja vas, občina Ravne na Koroškem, na strehi industrijskega objekta zagoreli sončni paneli in del ostrešja. Požar, ki je uničil deset panelov in streho na površini okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.47 je na Trgu revolucije v Trbovljah v večstanovanjskem objektu zagorel koš za smeti. Še pred prihodom gasilcev so požar pogasili stanovalci, gasilci PGD Trbovlje - mesto so objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Trbovlje

Ob 15.54 je v naselju Klek v občini Trbovlje zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Trbovlje - mesto in Klek.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.31 je v Kolodvorski ulici v Kamniku pri železniški postaji zagorel zabojnik za odpadke. Požar so omejili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Kamnik, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 18.48 je v naselju Spodnja Voličina gorelo v kovinskem zabojniku za zbiranje tekstila. Gasilci PGD Voličina so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 5.52 je na Drulovki v Kranju iz parkiranega osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali izteklo motorno olje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.28 je v Veluščkovi ulici v Kopru odlomljena veja ogrožala mimoidoče. Vejo so odstranili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 20.58 se je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v stanovanju nahajala starejša onemogla oseba. Gasilci GARS Jesenice so z avto lestvijo skozi okno vstopili v stanovanje in omogočili dostop reševalcem NMP Jesenice do onemogle osebe in jo nato prenesli v reševalno vozilo. Reševalci NMP so jo prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 6.38 je v Ljubljanski ulici v Mariboru oseba ostala ujeta v dvigalu. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili ujeto osebo.

Ob 9.01 je v Slovenski Trojici v Slovenskih Goricah osebno vozilo zaradi spolzkega vozišča zdrsnilo v jarek. Gasilci PGD Sveta Trojica so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/