Skoči do osrednje vsebine

Urad za intelektualno lastnino na srečanju svetovnega združenja za znamke INTA in obisku singapurskega urada

Te dni v Singapurju poteka letno srečanje svetovnega združenja za blagovne in storitvene znamke, ki se ga udeležuje slovenska delegacija Urada za intelektualno lastnino. Delegacija se je udeležila tudi dogodka singapurskega urada za intelektualno lastnino, kjer sta direktorici slovenskega in singapurskega urada izmenjali primere dobre prakse na področju intelektualne lastnine.

Na povabilo singapurskega urada za intelektualno lastnino (angleško Intellectual Property Office of Singapore – IPOS) se je slovenska delegacija udeležila srečanja IPOS 360, ki ga je gostila izvršna direktorica IPOS, Rena Lee. IPOS je ob tej priložnosti predstavil singapursko nacionalno strategijo intelektualne lastnine do leta 2030,  novosti in pobude v ekosistemu intelektualne lastnine in inovacij ter aktivnosti za promocijo intelektualne lastnine med različnimi ciljnimi skupinami. Dogodek je bil tudi priložnost za srečanje z vodji in  predstavniki nacionalnih uradov iz Evrope, Azije, Severne Amerike in Avstralije ter predstavniki singapurskega zunanjega urada Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO).

Na bilateralnem srečanju ob robu dogodka je direktorico slovenskega urada mag. Karin Žvokelj posebej sprejela tudi direktorica IPOS.  Izmenjali sta izkušnje ter spregovorili o aktivnostih, ki jih urada izvajata za mala, srednje velika in zagonska podjetja, o promoviranju  intelektualne lastnine, izkušnjah s pripravo nacionalne strategije za področje intelektualne lastnine in načinu vrednotenja intelektualne lastnine kot neopredmeteno sredstvo znotraj bilance posameznega podjetja.

Srečanje združenja INTA

Svetovno združenje za znamke (angleško International Trademark Association – INTA) je svetovno neprofitno združenje strokovnjakov in lastnikov blagovnih in storitvenih znamk. Združenje vključuje skoraj 6000 organizacij iz 181 držav. Organizacije zastopa več kot 33.500 strokovnjakov, vključno z lastniki znamk iz velikih korporacij, malih in srednje velikih podjetij, odvetniških pisarn ter neprofitnih organizacij. Združenje vključuje tudi člane vladnih agencij, profesorje in študente prava.

Letno srečanje 2023 v živo gosti najvplivnejše strokovnjake s področja intelektualne lastnine z vsega sveta. Gre za eno največjih tovrstnih srečanj, ki prvič poteka v Singapurju. Krovna tema srečanja je »The Business of Innovation« (slovensko Poslovanje na področju inovacij), predstavljene so izobraževalne teme o najsodobnejših pravnih vprašanjih intelektualne lastnine in poslovanju z neopredmetenimi sredstvi na vseh ravneh.

Direktorica slovenskega urada se je udeležila tudi uradne večerje na Francoskem veleposlaništvu v Singapurju, kjer sta bila častna gosta izvršni direktor francoskega nacionalnega inštituta za patente Pascal Faure ter generalni direktor WIPO Daren Tang.

Poleg tega srečanja se je direktorica mag. Žvokelj odzvala tudi drugim povabilom in srečanje izkoristila za navezovanje stikov z direktorji drugih uradov ter najvišjimi predstavniki mednarodnih organizacij na področju intelektualne lastnine.