Skoči do osrednje vsebine

Program Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja

Cilj programa Evropsko omrežje za spremljanje prostorskega razvoja (angleško European Observation Network for Territorial Development and Cohesion-ESPON) je nuditi strokovno podporo in znanje javnim organom pri pripravi prostorskih in drugih javnih politik.

Program ESPON  podpira krepitev učinkovitosti kohezijske politike EU in drugih sektorskih politik in programov v okviru investicijskih sredstev evropskih strukturnih skladov, prav tako pa tudi nacionalne in regionalne politike teritorialnega razvoja preko povezovanja in izgradnje skupne baze znanj s področja prostora in prostorskega razvoja.  Cilj programa je spodbujanje in pospeševanje evropskega teritorialnega sodelovanja in razvoja z izhodiščem v prenosu znanja in zagotavljanju podpore za uresničevanje evropskih politik. Del tega je tudi vzpostavitev skupnega evropskega znanstvenega omrežja na področju prostorskega razvoja. Program ESPON aktivno deluje že od leta 2000 omogoča pripravo različnih prostorskih analiz prostora Evropske Unije in sosednjih držav.

Program ESPON omogoča tudi izvedbo raziskav na pobudo deležnikov - različnih lokalnih, regionalnih in nacionalnih akterjev, evropskih programov in združenj. Ti  za reševanje skupnih razvojnih izzivov in doseganje skupnih razvojnih ciljev potrebujejo kakovostne podatke in prostorske informacije, orodja ali priporočila za razvoj politik, ki so  prilagojene njihovim specifičnim izzivom in teritorialnem kontekstu.

Poziv za oddajo predlogov za izvedbo ciljnih analiz ESPON

Deležniki lahko svoje predloge za ciljne raziskave predlagajo kadarkoli. Predlagani projekti morajo z uporabo podatkov ESPON in znanj, prispevati k pripravi na znanju temelječih razvojnih odločitev pri pripravi politik ali strategij. Rezultati predlaganih projektov morajo izkazati uporabno vrednost tudi v širšem evropskem kontekstu in izkazati možnost njihovega prenosa k drugim deležnikom. Izbrane projektne predloge bo program ESPON financiral v celoti, za njihovo uresničitev pa bodo angažirani strokovnjaki preko dodatnega razpisa – predlagatelji projekta bodo v izvedbo vključeni kot deležniki in uporabniki rezultatov. Potrebo po pripravi takšne analize lahko predložijo nacionalni, regionalni ali lokalni organi, organi upravljanja ali organi za teritorialno sodelovanje. Prispele pobude za izvedbo ciljnih raziskav program evalvira in izbere za izvedbo  dvakrat letno. Naslednji rok za evalvacijo bo 23.junij 2023.  Vabljeni k pripravi in posredovanju vaših predlogov. Na spletni strani ESPON najdete več informacij o programu in povabilu k oddaji predlogov ( v angleščini).

Prostorske perspektive zelene industrializacije

14. in 15. junija bo v Lulei na Švedskem izveden seminar programa ESPON, ki bo tematsko osredotočen na prostorske perspektive zelene industrializacije. Po koncu pandemije so mednarodne organizacije, finančne institucije in predstavniki podjetij pozvali svetovne voditelje, naj zagotovijo proces okrevanja, ki bo vodil k bolj zelenemu in trajnostnemu svetovnemu gospodarstvu. Takšno okrevanje je lahko priložnost za hitrejši prehod iz obdobja ogljično-intenzivne industrije v smer bolj trajnostnih rešitev. Proces prehoda, ki je bil poimenovan tudi kot »zelena industrializacija« naj ne prispeva le k zmanjševanju izčrpavanja naravnih virov, izgube biotske raznovrstnosti in prilagajanju na pričakovane podnebne spremembe, pač pa prispeva tudi k doseganju družbenih in gospodarskih ciljev.

Na spletni strani ESPON so dosegljivi program seminarja, registracija ter informacije o nastanitvah (v angleščini).Rok za prijavo na seminar je 31. maj.