Skoči do osrednje vsebine

Odprtje slovenskega paviljona na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu

Odprli smo slovenski paviljon na 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, ki poteka pod geslom Laboratorij prihodnosti. Zbrane je ob otvoritvi nagovorila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

"Dobrodošli na odprtju slovenskega paviljona na 18. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Letošnji bienale, ki poteka pod geslom Laboratorij prihodnosti, je kurirala gansko-škotska arhitektka Lesley Lokko, v ospredje osrednje razstave pa postavlja podnebno pravičnost.

Ko smo bili tukaj pred dvema letoma, je bila slika še precej drugačna. Bienale se je zaradi epidemije prestavil, tudi na odprtju je bilo mnogo manj ljudi, zato sem resnično vesela, da se srečamo v tako velikem številu. 

Arhitekturni bienale je ena najpomembnejših razstavnih manifestacij na področju sodobne arhitekture. Zastopanost države na tovrstnih osrednjih mednarodnih prireditvah je izjemnega pomena. To je velika priložnost tako za slovenske avtorje kot za našo državo, da se predstavi na najvišji ravni in najširšemu svetovnemu občinstvu. Mednarodna vpetost in tovrstni stiki so izjemno pomembni, ne le za ustvarjalce, temveč tudi za prepoznavnost Slovenije kot države, zato jim na Ministrstvu za kulturo namenjamo posebno pozornost.

Kot vsako leto se tudi letošnji bienale odziva na relevantna družbena vprašanja. Letos se ukvarja z različnimi izzivi sodobne arhitekture, kot so energetska učinkovitost, trajnost, socialna neenakost in podnebne spremembe. Ob tem pa je naš paviljon umeščen med tiste, ki si prizadevajo vzpostaviti trajnostni organizacijski model, ki bi v prihodnje dosegal ogljično nevtralnost.

Slovenski paviljon postavlja v ospredje kritično obravnavo med arhitekturno zasnovo stavbe in njeno energetsko učinkovitostjo. Avtorji in avtorice paviljona na podlagi raziskave, v katero je bilo vključenih 30 arhitektov mlajše generacije, ki delujejo v Evropi, zagovarjajo, da gre za sodoben pojav, saj je vernakularna arhitektura naših prednikov vprašanja energetske učinkovitosti obravnavala kot bistveni del arhitekturne zasnove. Paviljon predstavlja pet principov bivanjskih konceptov in toplotnih elementov, ki so aktualni tudi danes.

Ob tej priložnosti se za izjemno delo zahvaljujem vsem sodelujočim – Maši Mertelj, Maticu Vrabiču in Evi Gusel iz biroja Mertelj Vrabič arhitekti ter Anji Vidic in Juretu Groharju iz biroja Vidic Grohar arhitekti, komisarki Maji Vardjan, asistentu komisarke Nikoli Pongracu. Tudi iz svoje izkušnje pred dvema letoma se zelo dobro zavedam, koliko dela je potrebnega za izpeljavo takšne razstave, zato iskrena hvala vsem. 

Hvala vsem, ki ste si danes vzeli čas in se nam pridružili na predstavitvi slovenskega paviljona."

Dr. Asta Vrečko na odprtju slovenskega paviljona v Benetkah