Skoči do osrednje vsebine

Na Festivalu duševnega zdravja predstavljene vsebine, pomembne za krepitev in ohranjanje duševnega zdravja

Vlada RS je leto 2023 razglasila za Slovensko leto duševnega zdravja in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so se tej obeležitvi pridružili z organizacijo prvega Festivala duševnega zdravja, ki je potekal 18. maja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Skupaj z več kot 45 organizacijami smo na festivalu z vsebinami sodelovali tudi z Ministrstva za zdravje in ambasadorka zdravja Melani Mekicar.
stojnica ministrstva s svetovalci in Melani Mekicar, ambasadorko zdravja
1 / 2

Namen Festivala duševnega zdravja, da bi prebivalkam in prebivalcem Slovenije približali področje duševnega zdravja in dvignili ozaveščenost o pomembnosti duševnega zdravja, je bil danes glede na vtise obiskovalcev, dosežen. V pestri množici predstavljenih programov (več kot 45) ter delavnic in predavanj (23) so obiskovalci vseh starostnih skupin tekom dneva lahko našli vsebine zase, se osebno pogovorili o izkušnjah, v »živi knjižnici« prisluhnili osebnim izpovedim avtorjev knjig v povezavi z duševnim zdravjem, dobili nasvete in spoznali veščine za krepitev duševnega zdravja.

Duševno zdravje je pomembno v vseh življenjskih obdobjih. To potrjuje tudi Melani Mekicar, ambasadorka zdravja za področje duševnega zdravja. Na festivalu je s svojim mladostnim entuziazmom vodila uradni uvodni del, kasneje pa se z zanimanjem sprehodila med stojnicami projektov in programov. »Festival je več kot uspešen in želim, da bi ga ponovili vsako leto ter da bi bil morda celo več dneven in zato dostopen za čim širšo množico obiskovalcev«. Na vprašanje, kaj je nanjo naredilo največji vtis, je odgovorila: »Zagotovo možnost pogovora »ena na ena« s strokovnjakom. Ko pristopiš do stojnice, lahko iz prve roke izveš, kar te zanima. Vsi so zelo odprti in pripravljeni pomagati, odlični sogovorniki«.

Ministrstvo za zdravje na festivalu predstavljalo krovna dokumenta na področju duševnega zdravja in demence, Resolucijo o nacionalnem programu o duševnem zdravju (ReNPDZ) – Program MIRA in Strategijo obvladovanja demence. Pokazali smo tudi mrežo Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov in Centrov za duševno zdravje odraslih.

Ministrstvo sofinancira tudi programe na področju duševnega zdravja in demence. S področja krepitve duševnega zdravja in nudenja psihosocialne pomoči v letih 2022 – 2025 sofinanciramo 12 programov, s področja za obvladovanje demence v letih 2021 - 2023 pa 2 programa. Več kot polovico programov smo obiskali tudi na njihovi predstavitvi na Festivalu duševnega zdravja.