Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. maja 2023.

Poplave

V vzhodnem delu Slovenije so številni vodotoki poplavljali, največ poplavljenih površin je v Podravju in Pomurju, ter ob reki Krki in Kolpi. Narasli in poplavili so tudi manjši vodotoki, ponekod prihaja do zastajanja in poplavljanja zaradi padavinskih in zalednih voda. Večje reke na omenjenih območjih večinoma še naraščajo. Dravinja, Ščavnica in Pesnica s pritoki so največje pretoke dosegle pozno ponoči. Gasilci so na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto odpravljali posledice obilnega deževja in naraslih vodotokov. Najhuje je na območju Šentilja. Zabeleženih je bilo 143 dogodkov in aktiviranih 91 gasilskih enot ter pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite. Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali zaradi razmočenosti tal podrto drevje, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Za odpravljanje posledic poplav je vključena tudi Slovenska vojska s 101 pripadnikom, s štirimi delovnimi stroji, devetimi tovornimi in osmimi terenskimi vozili.

Plazovi

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 170 plazov, pri čemer je bilo za njihovo sanacijo aktiviranih skupno 57 gasilskih enot. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije. Na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor je zabeleženih 81 dogodkov, na območju Regijskih centrov za obveščanje Ptuj 77, Murska Sobota 5 in Celje 5. Gasilci še prekrivajo plazišča s folijo in urejajo odvodnjavanja. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi.

Na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor so zaradi plazov zaprte naslednje ceste:

regionalna Pesnica – Šentilj pri naselju Kaniža, cesta v Šomat, Šentilj – mejni prehod Prate, Zg. Kungota – Plač, Bresternica – Gaj – Sv. Jurij, Bresternica – Šober in Maribor – Pernica.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.30 sta na Viševniku, občina Bohinj, zaradi snega in slabih vremenskih razmer obtičali planinki. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju našli in nepoškodovani pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.15 se je v Čezsoči, občina Bovec, otrok pri padcu s kolesom poškodoval. Gasilci PGD Bovec so otroka oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Tolmin. Reševalci so ga nato odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.45 so na avtocesti pri izvozu Dramlje, občina Šentjur, trčili dve osebni in eno tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim, sanirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč delavcem DARS-a pri odstranjevanju razbitin. Reševalci NMP Celje so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 17.00 sta na regionalni cesti v naselju Golobinjek ob Sotli v občini Podčetrtek trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Imeno so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah nudili pomoč pri oskrbi dveh ponesrečencev. Gasilci so enega ponesrečenca prenesli do helikopterja SV, ki ga je odpeljal v UKC Maribor, drugega pa so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 11.54 je na cesti Šmarje–Dragonja, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Koper so vozilo stabilizirali proti zdrsu, s tehničnim posegom rešili osebi iz vozila, odklopili akumulator in zavarovali mesto dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.03 je v naselju Vitovlje, občina Nova Gorica, vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika. Voznika so prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 22.55 je v Pacugu, občina Piran, zagorela lopa velikosti okoli 15 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so pogasili požar. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.47 se je v ulici Pod bukvami v Ljubljani v stanovanju žgala hrana na štedilniku. Stanovalec je hrano odstranil pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Ljubljana – Trnovo, ki so izmerili koncentracijo plinov in pregledali kuhinjo s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 17.20 je v poslovnem objektu na Zagrebški cesti v Mariboru v kleti zagorel elektromotor na napravi. Gasilci JZ GB Maribor so napravo iznesli na prosto, prostore prezračili in jih preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 22.32 je v Gorkega ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JG GB Maribor.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 15.22 so v naselju Lovnik, občina Poljčane, iz osebnega vozila iztekale motorne tekočine. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulator, posuli iztekle tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.39 je v naselju Kromberk v občini Nova Gorica občan na vrtu pri izkopu naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.26 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Koper

Ob 5.33 so na Župančičevi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper s tehnični posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.57 so v zdravstvenem domu na Metelkovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz komore za preizkus sluha, zaradi pokvarjene ključavnice, rešili ujeto osebo.

Ob 14.01 so na Jelovškovi ulici v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 17.39 se v ulici Vrtnarija na Vrhniki v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe oseba ni odzivala. Gasilci PGD Vrhnika so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter policistom in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 13.13 so v ulici Borova vas v Mariboru gasilci s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 19.56 so v Mlekarniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.02 so v Ulici 1. junija v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/