Skoči do osrednje vsebine

Združeni v raznolikosti ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

Letošnja tema mednarodnega dneva boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji z naslovom "Vedno skupaj: združeni v raznolikosti" nas opominja na dejstvo, da so vsi ljudje, ne glede na spolno usmerjenost in spolno identiteto, rojeni svobodni in da so enaki v dostojanstvu in pravicah.

V zadnjem času se povečuje stopnja nasilja, diskriminacije in izključenosti LGBTI oseb v Evropi in drugod po svetu. Njihovo ranljivost še dodatno povečujejo konflikti in izredne humanitarne razmere. Za preprečevanje teh negativnih praks je ključnega pomena ozaveščanje in izobraževanje o človekovih pravicah, ki predstavlja temeljno podlago za razumevajočo, strpno, vključujočo in multikulturno družbo.

Slovenija preko svojega delovanja v mednarodnih institucijah poziva vse države, ki kriminalizirajo homoseksualnost in kjer se uvaja oziroma je v veljavi smrtna kazen za prostovoljna istospolna razmerja, da prenehajo z diskriminatorno prakso in ukinejo predpise, na podlagi katerih se izvaja diskriminacija in nasilje nad osebami LGBTI.