Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska tudi ob poplavah na pomoč ljudem

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes obiskal poplavljena območja v Slovenskih goricah, kjer se po močnem deževju v zadnjih dveh dneh povečuje nevarnost zemeljskih plazov. Poleg gasilcev in ekip civilne zaščite je tamkajšnjim prebivalcem zjutraj takoj priskočila na pomoč tudi Slovenska vojska. Na terenu po različnih območjih Slovenije je več kot sto pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Pripadniki Civilne zaščite, gasilci in Slovenska vojska so že včeraj in ponoči prečrpavali vodo iz poplavljenih hiš, po umiritvi padavin pa trenutno največjo nevarnost predstavljajo zemeljski plazovi, ki so zaradi razmočenih tal in drsenja težko obvladljivi. Intervencija bo zato po ministrovih besedah trajala več dni, saj pripadniki Civilne zaščite še vedno pregledujejo kritična območja, pojavljajo pa se tudi novi zdrsi.

Na terenu so na pomoč takoj zjutraj priskočili pripadnice in pripadniki Slovenske vojske. Nekaj več kot sto jih skladno z usmeritvami Civilne zaščite sodeluje pri sanaciji plazov, ki ogrožajo hiše, odvodnjavanju ter sanaciji cest s težko mehanizacijo, s katero odvažajo zemljino. »Največjo težavo predstavlja dostopnost, s težko mehanizacijo težko pridemo zraven, zato še toliko večjo vlogo igra delovna sila. Operacija zagotovo ni lahka, vendar pripadniki vlagajo vse moči, da zaščitijo objekte in ljudi,« poudarja minister Šarec in dodaja, da je ob takšnih razmerah nujno takojšnje aktiviranje Slovenske vojske. »Že lani smo si zadali cilj, da bo vojska ob naravnih nesrečah aktivirana takoj, ne več po načelu postopnosti. Tudi ob teh poplavah so na terenu že od prvega dneva, pomagajo pri varovanju državljank in državljanov ter njihovega premoženja pred posledicami ujme. Vojska bo na terenu tako dolgo, kolikor bo treba,« poudarja minister Šarec.

Minister je izpostavil tudi dobro sodelovanje vseh ekip na terenu – gasilcev, civilne zaščite in Slovenske vojske.  »Vse tri ekipe na terenu delujejo izjemno usklajeno. K takemu sodelovanju stremimo tudi naprej. Vojska je visoko motivirana in pripravljena, da priskoči na pomoč takoj,« je ob obisku še izpostavil minister Šarec. 

Minister na terenu ob vojakih, ki pomagajo obvladovati zemeljske plazove

Minister Marjan Šarec je danes obiskal poplavljena območja, kjer je na pomoč, poleg gasilcev in civilne zaščite, že priskočila na pomoč tudi Slovenska vojska | Avtor: Ministrstvo za obrambo

1 / 3