Skoči do osrednje vsebine

Obisk ministra Mateja Arčona v Porabju in Budimpešti

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državna sekretarka Vesna Humar sta bila na dvodnevnem obisku v Budimpešti in Porabju.

V Budimpešti sta se srečala s pristojnimi madžarskimi predstavniki za odnose z narodnimi skupnostmi: s posebnim odposlancem za razvoj sosedskih politik na madžarskem zunanjem ministrstvu in sopredsedujočim slovensko-madžarski mešani manjšinski komisiji Ferencem Kalmárjem ter državnim sekretarjem za odnose z narodnostmi in cerkvijo v kabinetu predsednika madžarske vlade Miklósem Soltészom. Sogovorniki so pregledali sodelovanje na področju narodnostne politike in urejanja položaja narodnih skupnosti. Strinjali so se, da je sodelovanje zgledno in da se obe državi zavedata dodane vrednosti, ki jo prinašata narodni manjšini, ki živita v Porabju in Prekmurju.

Med drugim so se dotaknili vloge in pomena dvojezičnega šolstva in gospodarskega razvoja narodnostno mešanega območja, zato da bodo mladi lahko ustvarjali in razvijali svoje potenciale v domačem okolju. Na ta način se bodo lažje ohranjali materni jezik, kultura in dediščina prednikov.

V madžarskem parlamentu se je slovenska delegacija srečala s člani Odbora za narodnosti, ki ga vodi poslanec nemške narodne skupnosti Imre Ritter, podpredsednica pa je slovenska zagovornica Erika Köleš Kiss.

Drugi dan obiska je minister Matej Arčon obiskal slovenski Generalni konzulat, kjer se je sestal z višjo svetovalko za narodnostno šolstva Valentino Novak in generalno konzulko Metko Lajnšček. Sledil je obisk na porabskih dvojezičnih osnovnih šolah, DOŠ Jožefa Košiča na Gornjem Seniku in DOŠ Števanovci, kjer se je srečal z učenci in učitelji. Učenci so ministra z delegacijo ga pozdravili s slovensko pesmijo, minister pa se je ob tej priložnosti seznanil z delovanjem obeh narodnostnih izobraževalnih institucij.

Na Porabski domačiji v Andovcih je potekalo delovno srečanje, na katerem so bili prisotni slovenska zagovornica Erika Köleš Kiss, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovács in predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, ravnateljici porabskih dvojezičnih osnovnih šol Ildikó Dončec Treiber in Agica Holec, pedagoška svetovalka Valentina Novak in generalna konzulka Metka Lajnšček. Porabski sogovorniki so ministru predstavili položaj dvojezičnega šolstva, aktualne programe, projekte in načrte slovenske skupnosti na Madžarskem.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je v izjavi medijem povedal, da se obe državi zavedata pomena ohranjanja maternega jezika, kulture in narodne identitete, pri čemer ima dvojezično šolstvo neprecenljivo vlogo. S tem zavedanjem je bilo sprejetih več ukrepov na področju krepitve gospodarske osnove, ki je marsikdaj podlaga za to, da se mladi odločijo ustvariti družino in karierno pot v slovenskih zamejstvih. Ob tem je izpostavil pomen čezmejnega sodelovanja, različnih izmenjav, znanja in idej. Slednje je v korist prebivalstva na obeh straneh meje, narodnih skupnosti in krepitve medsosedskih odnosov.