Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje slovenske in nemške ministrice za kulturo

Ob robu zasedanja Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport (angleško: Education, Youth, Culture and Sport Council, EYCS) je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko opravila dvostransko srečanje z nemško ministrico za kulturo Claudio Roth.
Ministrici stojita pred panjskimi končnicami

Slovenska ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in nemška ministrica za kulturo Claudia Roth pred slovenskimi panjskimi končnicami | Avtor: Arhiv Ministrstva za kulturo

1 / 3

V ospredju pogovorov z nemško ministrico Claudio Roth so bili prihajajoči knjižni sejem v Frankfurtu, kjer bo Slovenija letos častna gostja, Evropski akt o svobodi medijev in druge različne možnosti kulturnega sodelovanja med državama.

Nemška ministrica je pohvalila in izrazila zanimanje za Evropsko prestolnico kulture. To bosta leta 2025 Nova Gorica in Gorica. Evropska prestolnica kulture 2025 (Go! 2025) je izvrsten prikaz meddržavnega sodelovanja dveh držav, ki ju družijo tako zgodovinske kakor tudi kulturne vezi.

Ministrici sta spregovorili tudi o Evropskem aktu o svobodi medijev (angleško: European Media Freedom Act – EMFA). Slovenska ministrica je, podobno kot v svojem nagovoru na zasedanju Sveta, podprla prizadevanja za pravočasno sprejetje tega akta, ker obravnava ključna vprašanja, ki so pomembna za državljane in demokracijo. Zavzela se je za spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti v spletnem okolju, predvsem pa za preglednost lastništva in državnega financiranja medijev. Ministrici sta se strinjali, da je uredniška neodvisnost ključnega pomena, vendar hkrati to pomeni tudi veliko uredniško odgovornost, ki je v današnjem času zlasti pomembna v spletnem okolju.

Največ pozornosti sta slovenska in nemška ministrica namenili mednarodnemu knjižnemu sejmu v Frankfurtu. Letos bo Slovenija na enem najpomembnejših knjižnih sejmov na svetu častna gostja. Sejem bo izjemna priložnost za predstavitev slovenske knjige, literature, ustvarjalcev in Slovenije nasploh, pa tudi za navezavo novih gospodarskih stikov in turistične promocije Slovenije.