Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. maja 2023.

Potresi

Ob 3.31 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Ivančne Gorice, 29 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci osrednje Slovenije.

 

Poplave

V vzhodnem delu Slovenije so številni vodotoki poplavljali, največ  poplavljenih površin je v Podravju in Pomurju, ter ob reki Krki in Kolpi. Narasli in poplavili so tudi manjši vodotoki, ponekod prihaja do zastajanja in poplavljanja zaradi padavinskih in zalednih voda. Večje reke na omenjenih območjih večinoma še naraščajo. Dravinja, Ščavnica in Pesnica s pritoki so največje pretoke dosegle pozno ponoči. Gasilci so na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Celje, Murska Sobota in Novo mesto odpravljali posledice obilnega deževja in naraslih vodotokov. Zabeleženih je bilo 314 dogodkov in aktiviranih 174 gasilskih enot. Gasilci so izčrpavali meteorno vodo iz večinoma kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistili prepuste, odstranjevali zaradi razmočenosti tal podrto drevje, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte. Pri odpravi posledic močnega deževja tekom noči sta dva pripadnika inženirske enote SV skupaj z gasilci in pripadniki civilne zaščite pregledovala stanje plazov na območjih naselij Selnica ob Muri, Zgornja Velka in Šomat, na katera bodo danes, kjer bo mogoče napotili 77 pripadnikov SV.

Stanje na dan 17. 5. 2023: Po hidrološki prognozi Agencije RS za okolje poplavljajo reke Pesnica, Ščavnica, Kolpa, Mura ter v spodnjem toku Dravinja, Kolpa in Ledava. Krka v srednjem in spodnjem toku ter Dravinja v srednjem in spodnjem toku še naraščata. Mura je v zgornjem toku dosegla največji pretok in se umirja, v spodnjem toku bo v sredo čez dan še naraščala. Kolpa, Pesnica, Ščavnica in pritoki imajo ustaljen pretok. Ledava se v spodnjem toku počasi umirja, v zgornjem toku upada. Poplavljene površine v severovzhodni Sloveniji se bodo v sredo čez dan začele zmanjševati, vzdolž Mure pa se bodo še nekoliko povečale. Prav tako se bodo do večera še nekoliko povečale v spodnjem toku Krke.

 

Plazovi

Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se je sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 64 plazov, pri čemer je bilo za njihovo sanacijo aktiviranih skupno 43 gasilskih enot. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije. Na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor je zabeleženih 30 dogodkov, na območju Regijskih centrov za obveščanje Ptuj 20, Murska Sobota 9, Brežice in Celje 2 in Slovenj Gradec en dogodek. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi.

 

Močan veter

Močan veter, ki je ponekod na Primorskem pihal v sunkih do 100 km/h, je največ težav tekom dneva povzročil na območju Regijskih centrov Koper, Nova Gorica in Postojna. Po do sedaj znanih podatkih je bilo zabeleženih 37 dogodkov, največ v Regijskem centru Koper 20 in v Novi Gorici 13. Podrlo se je večje število dreves, veter je odkrival strehe, raznašal predmete, oviral promet in prevračal vozila. Na območju naselja Boršt v občini Koper je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 560 odjemalcih. Koprsko pristanišče je bilo do umiritve stanja priprto. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 22 gasilskih enot in drugih služb.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 7.32 je v poslovni coni Žeje  pri Komendi, občina Komenda, prišlo do delovne nesreče. Ob prihodu gasilcev PGD Kamnik in PGD Moste na kraj nesreče so reševalci NMP Kamnik že oskrbeli ponesrečenega. Gasilci so preverili iztekanje nevarnih snovi in prisotnost plinov v prostoru, v katerem je prišlo do nesreče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 9.17 so v Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in oboleli osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 08.05 je v Irju, občina Rogaška Slatina, tovorno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, v jarek namestili pivnike, odklopili akumulator ter do prihoda reševalcev NMP poškodovanemu vozniku nudili prvo pomoč. Slednji so poškodovanca odpeljali v SB Celje.

Ob 14.52 je na cesti Proseniško–Vojnik v kraju Žepina, občina Celje, prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so kraj zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli vozišče ter do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi, ki so jo prepeljali na zdravljenje v SB Celje.

Ob 21.10 je na Konjiški cesti v Stenici, občina Vitanje, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 22.23 je v naselju Sveti Anton, občina Koper, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in trčila v drevo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj, stabilizirali vozilo, izklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP, ti pa so poškodovanko odpeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 je na Pokopališki cesti v Ljubljani voznik izgubil nadzor nad osebnim vozilom, zapeljal s cestišča, prebil varovalno ograjo in trčil v transformatorsko postajo, pri čemer je vozilo zagorelo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Delavci Elektra so odklopili napetostne vode, zagotavljali varnost intervencijskim službam in po zaključku intervencije ponovno vzpostavili električno napetost za vse odjemalce.

Ob 18.41 je na regionalni cesti Škofljica–Rašica v naselju Vrh nad Želimljami, občina Škofljica, voznik izgubil nadzor nad vozilom in se prevrnil na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, vozilo postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Voznik se je lažje poškodoval.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.39 se je v Kneži, občina Tolmin, med vožnjo prevrnil voznik s štirikolesnikom. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega, očistili cestišče, odstranili vozilo s cestišča in usmerjali promet do prihoda policije.

Izpostava Ptuj

Ob 19.34 je v naselju Sedlašek, občina Podlehnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in z bokom obviselo na bankini nad grapo. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cesto. Poškodovanih ni bilo.  

Ob 20.02 je v naselju Žerovinci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Ormož in Ljutomer so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.57 je v naselju Silova, občina Velenje, prišlo do manjšega požara na kurilni napravi v kurilnici stanovanjske hiše. Požar so deloma pogasili domači, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Šentilj, ki so še preventivno pregledali prostore.

Ob 17.48 so v naselju Bukovlje, občina Zreče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stranice in Zreče so ogenj pogasili, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in s folijo prekrili streho. Ogenj je poškodoval približno 2 kvadratna metra strehe.

Ob 20.15 je na Partizanski cesti v Velenju gorela elektro omarica v tovarni. Ogenj je sam ugasnil pred prihodom gasilcev PGE Velenje, ki so pregledali okolico in prezračili zadimljene prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 1.09 je v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj zagorel lesen kozolec. Požar, ki je kozolec uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Bohinjska Bistrica.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.56 je v Erjavčevi ulici v Grosupljem gorelo stanovanje v pritličju stanovanjske hiše in garaža ob hiši. Gasilci PGD Grosuplje, Šmarje Sap, Polica, Ponova vas in Spodnja Slivnica so požar pogasili. Poškodovana stanovalca so oskrbeli reševalci NMP, poškodovani mački pa so gasilci odpeljali k veterinarju.

Izpostava Maribor

Ob 9.26 so v naselju Jurovski Dol, občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj so še pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Sveti Jurij v Slovenskih Goricah so dimnik pregledali s termovizijsko kamero in počakali, da se je ohladil. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 10.45 je v naselju Kostanjevec, Občina Slovenska Bistrica, zagorela lesena pregrada in izolacija v notranjosti manjšega hleva za vzrejo piščancev. Gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica so požar pogasili in pregledali notranjost celotnega objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 9.00 je v naselju Prepolje, občina Starše, zagorel kompresor na stroju za vrtanje vrtin. Gasilci PGD Prepolje in Starše so pogasili požar in stroj pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.16 je pod naseljem Čolnišče v občini Zagorje ob Savi zagorel avtobus. Pred prihodom gasilcev PGD Trbovlje mesto in PGD Zagorje mesto je požar pogasil voznik. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali izteklo motorno olje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 17.55 so v Borštnikovi ulici v Mariboru v večstanovanjskem objektu stanovalci zaznali vonj po zažganem. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in izmerili prisotnost nevarnih plinov, ki so bili povečani v kletnih prostorih. Dežurni Plinarne Maribor je saniral napako na dovodu plina v objekt.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.57 so v Veluščkovi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili patronažni službi in reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Osebo so slednji oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.08 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjskem objektu zaradi izpada elektrike, iz dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.05 je v Vizoviškovi ulici v Mariboru v stanovanjski hiši zaradi počene cevi sanitarnega kotlička iztekala voda. Gasilci GB Maribor so zaprli vodovodni ventil in izčrpali vodo iz prostora.

Ob 16.15 so v Ulici Kneza Koclja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor zamenjali strešnike, ki so ogrožali površino za pešce in v sodelovanju z podjetjem Nigrad zaprli in zavarovali pločnik ob zgradbi.  Nadaljnjo sanacijo bo prevzel lastnik zgradbe.

Izpostava Postojna

Ob 22.25 je pri naselju Juršče, občina Pivka, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Palčje so ga izvlekli nazaj na cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.04 se je v naselju Selo pri Zagorju v občini Zagorje ob Savi pri raztovarjanju osebnega avta iz tovornega vozila, vozilo prevrnilo v potok Kotredeščica. Posredovali so policisti PP Zagorje ter gasilci PGD Zagorje mesto, ki so nudili pomoč pri izvleki vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/