Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo organiziralo vsebinske razprave o podnebni in prehranski varnosti

Veleposlaništvo RS v Berlinu je 15. maja 2023 v prostorih Evropske akademije Berlin gostilo panelne razprave o podnebni in prehranski varnosti. Kot moderatorji in panelisti so na dogodku sodelovali predstavniki slovenskega in nemškega zunanjega ministrstva, predstavniki diplomatskega zbora v Berlinu, mednarodnih organizacij in raziskovalnih ustanov. Razprave so bile osredotočene na vpliv podnebne krize na mednarodni mir in varnost kot tudi na prehranske krize, ki so posledica podnebnih sprememb.

V uvodnem nagovoru je veleposlanica dr. Ana Polak Petrič predstavila zavedanje in aktivnosti Slovenije na področju podnebne in vodne diplomacije, še posebej pa je opozorila tudi na pomen čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost. Pri tem je spomnila, da je bila Slovenija pobudnica razglasitve svetovnega dneva čebel in da si s svojimi aktivnostmi prizadeva za spodbujanje čebelarjenja kot tudi za zaščito opraševalcev.

Na panelni razpravi o podnebni varnosti, ki jo je moderiral raziskovalec Nemškega sveta za mednarodne zadeve Loyle Campbel, so sodelovali slovenska posebna odposlanka za podnebno diplomacijo dr. Smiljana Knez, vodja oddelka za podnebje in varnost na nemškem MZZ Christina Wegelein, veleposlanik Egipta v Nemčiji Khaled Galal Abdelhamid in projektna vodja na Ustanovi Berghof Arrliya Sugal. V razpravi so panelisti in panelistke predstavili posamezne aktivnosti na področju podnebne varnosti, od zunanjepolitičnih in diplomatskih prizadevanj do projektov z lokalnimi partnerji v Afriki. V razpravi z občinstvom so bile izpostavljene posledice podnebnih sprememb na različnih področjih. Panelisti in panelistke so se strinjali, da je pomemben del soočanja s podnebnimi spremembami tudi razvoj in zagotavljanje ustreznega podnebnega financiranja. Dotaknili pa so se tudi vpliva podnebnih sprememb na enake možnosti in vloge žensk pri soočanju s podnebno krizo.

Na panelni razpravi o vplivu podnebnih sprememb na prehransko varnost sta sodelovala direktor berlinske pisarne Svetovnega programa za hrano dr. Martin Frick in vodja programa podnebna diplomacija in varnost na inštitutu adelphi Janani Vivekananda, moderirala pa je direktorica podatkovnega centra Mednarodne organizacije za migracije dr. Koko Warner. Panel je razpravljal o prehranskih krizah po svetu, ki so posledica tako vojne v Ukrajini kot tudi podnebnih sprememb in degradacije okolja. Panelista sta potrdila tudi vpliv podnebnih sprememb na nižanje prehranske varnosti po svetu. V razpravi pa je bila prav tako potrjen pozitivni vpliv vključevanja lokalnih skupnosti ter žensk in deklic v prizadevanja za prehransko varnost.

V zaključnem nagovoru je slovenski posebni predstavnik za Varnostni svet OZN mag. Franc But zagotovil nadaljevanje slovenskih prizadevanj na obravnavanih temah. Podnebne spremembe in njihov vpliv na mednarodni mir in varnost bodo ena izmed slovenskih prioritet v primeru izvolitve za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-25.