Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel v Pragi

Veleposlaništvo je v sodelovanju s predstavništvom Organizacije združenih narodov v Pragi, Nacionalnim kmetijskim muzejem v Pragi in Čebelarskim muzejem Radovljica, 16. maja 2023, v Narodnem kmetijskem muzeju v Pragi organiziralo več dogodkov, s katerim je obeležilo 6. svetovni dan čebel. Častni gost je bil češki minister za kmetijstvo Zdeněk Nekula, ki je tudi sam čebelar.

Osrednja svečanost je potekala na strehi muzeja, kjer ima svoj dom tudi nekaj panjev čebel, strešno teraso pa krasijo gredice in prekrasen razgled na Praški grad ter celotno Prago. Okrog 50 veleposlanikov in njihovih namestrnikov, predstavnike ministrstev za kmetijstvo, okolje (dogodka se je udeležila tudi namestnica ministra Eva Volfová) in zunanje zadeve, čebelarje in druge goste so poleg ministra Nekule nagovorili še direktor predstavništva Organizacije združenih narodov v Pragi Michal Broža, podpredsednik svetovne čebelarske zveze Apimondia dr. Peter Kozmus (Čebelarska zveza Slovenije), direktor Narodnega kmetijskega muzeja v Pragi Zdeněk Novák in veleposlanica Tanja Strniša, ki je v svojem nagovoru izpostavila, da je problem zmanjševanja števila čebel in drugih opraševalcev svetovni problem in da je njihova zaščita naša skupna odgovornost ter da lahko vsakdo izmed nas stori nekaj za izboljšanje pogojev za njihovo preživetje. Preko video nagovora je ključna sporočila svetovnega dne posredoval tudi visoki uradnik FAO dr. Ronnie Brathwaite.

Ob tej priložnosti je bila odprta še razstava Čebelarskega muzeja iz Radovljice "Živeti skupaj. O čebeli in človeku. Zgodbe iz Slovenije.", ki jo je pripravila in predstavila direktorica Muzejev radovljiške občine Petra Bole. Rdečo nit razstave predstavlja bogata kulturna dediščina slovenskega čebelarstva. Na razstavnem prostoru se več čas trajanja razstave na dveh ekranih vrtijo krajši videoposnetki o čebelah in ostalih opraševalcih, ki so jih pripravili v Čebelarskem muzeju Radovljica in FAO. Razstava bo obiskovalcem Narodnega kmetijskega muzeja na ogled do 2. julija 2023.

V Narodnem kmetijskem muzeju je v organizaciji veleposlaništva potekalo še predavanje dr. Petra Kozmusa o pomenu čebel in opraševalcev, ki so se ga udeležili češki čebelarji, predstavniki ministrstev in nekaj diplomatov.

Prav tako je na ta dan v Narodnem kmetijskem muzeju potekala čebelarska delavnica za otroke iz mednarodne šole Park Lane v Pragi, ki jo je izvedla namestnica veleposlanice Nika Rotar. Material za delavnico je prispeval Čebelarski muzej iz Radovljice. Nika Rotar bo 29. maja 2023 na mednarodni šoli Park Lane, na kateri je dvakrat pripravila že novembrski medeni zajtrk, v okviru šolskega tedna, posvečenega svetovnemu dnevu čebel, pripravila še eno delavnico o čebelah in opraševalcih za otroke.

Za udeležence otvoritve smo pripravili priložnostna darilca (mali kozarček slovenskega medu z geografsko zaščito Kočevski med v vrečki z logom VPR, SDČ in SI kandidature za nestalni sedež v VS OZN). Govorcem smo podarili knjigo "The World of Pollinators", avtorjev Petre Bole, Ivana Esenka in Andreja Šaleharja. Po dogodku smo pripravili manjšo pogostitev z degustacijo več vrst slovenskih medov, medenjaki, potico, gibanico, ter kanapeji s slovenskimi sestavinami.