Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Argentino

Državni sekretar Samuel Žbogar je na dvostranskih političnih konzultacijah gostil državnega sekretarja za zunanje zadeve na Ministrstvu za zunanje zadeve, mednarodno trgovino in verstva Argentinske republike, Pabla Anselma Tettamantija. V ospredju pogovorov je bila okrepitev političnega in gospodarskega sodelovanje med državama.

Na konzultacijah sta državna sekretarja obravnavala dvostranske odnose med državama, predvsem krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja ter sodelovanja na področju znanosti in raziskav. Državi sta lani ob obisku ministrice Tanje Fajon v Argentini podpisali Sporazum o gospodarskem sodelovanju, sedaj pa je čas za nadaljnje korake, vključno z oblikovanjem mešane komisije. Sogovornika sta potrdila, da Slovenijo in Argentino združujejo enaki pogledi na številna vprašanja, kot so spoštovanje in promocija človekovih pravic, mednarodnega prava in feministična zunanja politika.

V okviru pogovora o multilateralnih temah je bila v ospredju krepitev delovanja v mednarodnih organizacijah in njihovih mehanizmov. Državni sekretar Žbogar je ob tej priložnosti sogovorniku predstavil slovensko kandidaturo za nestalni sedež v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov, kjer ima Argentina bogate izkušnje. Izmenjala sta tudi poglede na aktualna vprašanja v mednarodni skupnosti, predvsem v Evropi in Latinski Ameriki. Spregovorila sta še o odnosih med EU ter Latinsko Ameriko in Karibi, s poudarku na krepitvi trgovinskih odnosov med regijama.