Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. maja 2023.

Plazovi

Tekom včerajšnjega dne se je zaradi močnega deževja dne 14. 5. 2023 in posledično razmočenega terena, sprožilo več zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 53 plazov, pri čemer je bilo za njihovo sanacijo aktiviranih skupno 35 gasilskih enot. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije. Na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor je zabeleženih 32 dogodkov, na območju Regijskega centra za obveščanje Ptuj 14, na območju Regijskega centra za obveščanje Celje 3 in po en dogodek na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ljubljana in Murska Sobota. Gasilci so plazišča prekrivali s folijo in urejali odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi.

 

Poplave

Tekom včerajšnjega dne so gasilci na območjih Regijskih Centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj in Celje odpravljali posledice včerajšnjega obilnega deževja. Zabeleženih je bilo 54 dogodkov in aktiviranih 42 gasilskih enot. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz prostorov stanovanjskih objektov in enega zaklonišča, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa, v objekte nameščali potopne črpalke ter s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte.

Izpostava Brežice

Ob 16.04 je na odseku Kostanjevica na Krki - Zameško, občina Kostanjevica na Krki, reka Krka poplavila cestišče. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Krško so namestili signalizacijo za popolno zaporo cestišča.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.59 je na planinski poti iz Češke Koče, občina Jezersko, onemogel tuj planinec, ki je potreboval pomoč pri sestopu. Gorski reševalci GRS Jezersko so ga oskrbeli in pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 so na območju Velike Glave v občini Bovec štirje tuji planinci obtičali v snegu, eden od njih pa je bil lažje poškodovan. Gorski reševalci GRS Bovec so planince rešili in oskrbeli,  ekipa HNMP s helikopterjem SV pa jih je prepeljala na letališče v Bovec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.01 se je na Reški cesti v Kočevju v podjetju poškodoval delavec, ki je padel s košaro viličarja 3 metre globoko. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.10 sta v Zgornji Rečici, občina Laško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Laško so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Koper

Ob 6.48 je na regionalni cesti Šmarje - Dragonja, občina Piran, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in poškodovani osebi nudili prvo pomoč. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.03 so v Šolski ulici v Kamniku trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili cestišče. Poškodovala se je ena oseba.

Ob 14.24 se je na Ljubljanski cesti v Kamniku pri trku kolesa in osebnega vozila poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj, pomagali reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi ponesrečenke, slednji pa so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.31 sta v Prvačini, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

OB 15.22 je v Solkanu v križišču solkanske obvoznice in Soške ceste, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v zid. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.16 je v Šmarjeških Toplicah traktor zapeljal z vozišča in se prevrnil. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmarjeta so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenega v helikopter. Reševalci NMP Novo mesto so ponesrečenega traktorista oskrbeli na kraju. Helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.46 se je v industrijskem objektu na Partizanski cesti v Velenju zaradi počene hidravlične cevi, sprožil požarni alarm. Gasilci PGE Velenje so zaustavili iztekanje olja in prezračili prostor.

Izpostava Kranj

Ob 1.10 je v naselju Polje, občina Bohinj, zagorela skladovnica drv in prizidek pri počitniški hiši. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Savica - Polje in Stara Fužina so požar pogasili. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.44 je v naselju Žlebe, občina Medvode, gorela manjša stanovanjska hiša. Gasilci PGD Preska-Medvode in Spodnje Pirniče-Vikrče-Zavrh so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Dežurni delavci podjetja Elektro so uničeni objekt odklopili iz omrežja.

Ob 23.03 je v naselju Klenik v občini Litija zagorel drog elektro napeljave. Gasilci PGD Vače so požar pogasili in dežurnemu delavcu Elektra nudili pomoč pri osvetljavi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.19 je v Nemčavcih, občina Murska Sobota, zagorelo na transformatorski postaji. Gasilci PGD Murska Sobota in PGD Nemčavci so pogasili začetni požar ter pregledali objekt in okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 8.43 se je na mejnem prehodu Dragonja, občina Piran, kadilo iz zavor tovornega vozila. Voznik je pred prihodom gasilcev sam pogasil tlenje na zadnjem kolesu. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, ohladili obe zadnji kolesi ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 6.46 je na avtocesti pri naselju Bohova v občini Maribor gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.09 je v bližini naselja Rakova Jelša v Ljubljani na odlagališču gorel star kavč. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.47 je v bližini naselja Solkan, občina Nova Gorica, med sprehodom občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila in do uničenja na varno uskladiščila topovsko granato, kalibra 75mm, mase 6,1 kg, avstro-ogrske izdelave iz 1. svetovne vojne ter ročno bombo, mase 1 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.17 je v naselju Krmelj, občina Sevnica, v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda iz grelnika vode. Gasilci PGD Krmelj so zaprli vodovodni ventil, zamenjali cev grelnika in opravili čiščenje prostorov.

Izpostava Celje

Ob 16.08 je na Ljubljanski cesti v Celju puščala vodovodna cev v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli vodovodni ventil in zamenjali cilindrični vložek na vratih.

Izpostava Koper

Ob 7.52 je na Šmarski cesti v Kopru iz tovornega vozila na cestišče padla paleta s cementom. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, delavci Cestnega podjetja Koper pa so odstranili raztreseni cement in oprali cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 so na Miklošičevi cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.11 so na otoku ljubezni v Ižakovcih občina Beltinci, gasilci PGD Ižakovci namestili dodatno jekleno vrv na brod na Muri.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.13 so v kraju Potok, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas odstranili več naplavin, ki so se zaustavile ob podpornikih mostu preko reke Krke. Med odstranjevanjem naplavin je bil most zaprt za ves promet.

Izpostava Postojna

Ob 17.53 je v Župančičevi ulici v Ilirski Bistrici iztekala voda v stanovanju v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zaprli glavni vodovodni ventil, nadaljnjo sanacijo pa je prevzel upravnik objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 8.20 so na otoku na Ptujskem jezeru mimoidoči opazili večje število poginulih rečnih galebov. Gasilci PGD Ptuj so s pomočjo čolna prepeljali približno štirideset poginulih ptic do brežine jezera, kjer jih je prevzel higienik veterinarsko higienske službe. Razlog za pogin še ni znan.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v torek zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje ponekod na Primorskem lahko presegli hitrost 100 km/h.

Najmočnejše padavine pričakujemo v jugovzhodni Sloveniji v torek dopoldne in sredi dneva, v severovzhodni pa v torek popoldne in zvečer. V manj kot 24 urah bo na teh območjih padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Danes bodo reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.

Najbolj bodo narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale popoldan in v noči na sredo. Ob močnih nalivih na tem območju so verjetna poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Reki Pesnica in Ščavnica lahko poplavita tudi v večjem obsegu. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije.

Ponovno bo začela naraščati reka Krka s pritoki, ki bo v spodnjem toku naraščala do srede popoldan. Poplavljene površine se bodo vzdolž celotnega toka Krke še povečevale. V sredo sredi dneva in popoldan lahko Krka poplavi tudi v večjem obsegu.

Danes ob dopoldanski in večerni plimi se bo morje zaradi povišanega valovanja ob burji razlivalo na izpostavljenih delih obale v manjšem obsegu.

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/