Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje Dneva Evrope 2023 v Pekingu

V torek, 9. maja 2023 se je Slovensko veleposlaništvo na Kitajskem aktivno udeležilo praznovanja dneva Evrope 2023 v organizaciji Delegacije Evropske unije v Pekingu.
1 / 2

Delegacija Evropske unije v Pekingu na svojem vrtu organizirala praznovanje dneva Evope 2023. Letošnje praznovanje je bilo posvečeno predstavitvi turizma, spričo ponovnega odprtja turističnih poti med Evropo in Kitajsko po večletni prekinitvi zaradi pandemije covida -19. 

Praznovanje je potekalo v dveh delih vrta. V prvem delu so bile postavljene stojnice vseh 27 držav članic EU (tako imenovani kulturni park), vključno s slovensko stojnico. Na slovenski stojnici sta korespondent atašejki dr. Katja Kolšek in Nina Pejič ter lokalni sodelavec Victor Qi obiskovalcem predstavili slovenski turizem s pomočjo promocijskega materiala Slovenske turistične organizacije (z brošurami v kitajščini in pingvini z blagovno znamko "I feel Slovenia"), na kratko orisali bogato slovensko kulinarično dediščino in kakovostno vinsko ponudbo ter pomembno slovensko tradicijo čebelarstva (predlog Republike Slovenije Organizaciji združenih narodov za določitev 20. maja za svetovni dan čebel) in pridelave kakovostnega medu. 

V drugem delu vrta je stal osrednji oder z živo glasbo različnih evropskih glasbenikov. Veleposlanik Delegacije EU na Kitajskem, Jorge Toledo, je imel uvodni nagovor. Dogodka se je udeležila tudi slovenska veleposlanica na Kitajskem Alenka Suhadolnik. Dogodek je bil na Kitajskem medijsko precej odmeven. Kulturno stojnico je namreč obiskal znani kitajski vlogger Ni Leichu (Nick), ki je Katji Kolšek v kitajščini zastavil vprašanje o atrakcijah Slovenije in o spremembah v življenju Slovencev po pridružitvi Slovenije EU.