Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. maja 2023

Poplave

Včerajšnje celodnevno deževje je povzročilo največ nevšečnosti na severovzhodu države. Meteorna voda je zalivala kletne prostore objektov, narasli vodotoki so ogrožali stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, ki so ovirala promet. Gasilci so črpali vodo iz zalitih objektov in odstranjevali podrta drevesa. Aktiviranih je bilo 44 gasilskih enot, ki so posredovale na 41 lokacijah, največ na območjih občin Maribor, Pesnica, Rače-Fram, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Ptuj.

 

Plazovi

Zaradi razmočenega terena se je po do sedaj zbranih podatkih sprožilo 25 zemeljski plazov, predvsem na območjih občin Maribor, Slovenska Bistrica, Lenart, Ruše, Sv. Trojica v Slov. goricah, Šentilj, Cirkulane, Majšperk, Videm, Sveti Andraž v Slov. goricah in Kozje. Ogroženih je bilo več objektov in zasutih več cestnih odsekov, zato je bil cestni promet oviran. Gasilci 20 gasilskih enot so posredovali na 25 lokacijah, kjer so plazišča prekrili s folijo in uredili odvodnjavanja.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.11 si je v Podkraju pri Mežici, občina Mežica, udeleženka na kolesarski prireditvi pri padcu s kolesom poškodovala ramo. Oskrbeli so jo reševalci GRS Koroške, jo prepeljali v dolino in predali svojcem, ki so sami poskrbeli za prevoz do zdravnika.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.42 je na avtocestnem odseku Grosuplje–Višnja Gora, pri izvozu Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so s tehničnim posegom poškodovano sopotnico rešili iz vozila, jo predali reševalcem NMP Ljubljana in odklopili akumulator. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanko oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.15 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Višnja Gora, smer Novo mesto, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje so poškodovanega voznika predali v oskrbo reševalcem NMP, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator.

Ob 19.32 se je na hitri cesti med Tomačevim in razcepom Koseze v Ljubljani zgodila prometna nesreča z udeležbo enega osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so do prihoda policije in delavcev DARS-a zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.03 je v Markovščini, občina Hrpelje - Kozina, v krožišču zdrsnila motoristka. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana ter odklopili akumulator. Poškodovano motoristko so reševalci NMP Sežana prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.35 so v naselju Pungert, občina Škofja Loka, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škofja Loka in Gosteče so saje pogasili in očistili dimnik ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.50 je v Štihovi ulici v Ljubljani gorelo v stanovanju večstanovanjskega bloka v tretjem nadstropju. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo - Jarše so pogasili požar ter izvedli pregled ostrešja in okolice. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.42 se je v naselju Nova Gora nad Slovensko Bistrico, občina Slovenska Bistrica, občanu vnelo olje na terasi. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so pogasili požar ter pregledali in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 22.53 so v naselju Lenart v Slovenskih Goricah gasilci PGD Lenart pogasili goreče osebno vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.56 je na parkirnem prostoru v ulici Ob Beli v Vipavi pred večstanovanjskim objektom zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel še sosednji vozili in vsa tri uničil, so pogasili gasilci PGD Vipava.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.39 je v Kidričevi ulici v Novi Gorici na ekološkem otoku gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, v katerem so zgoreli trije komunalni zabojniki.

Izpostava Postojna

Ob 10.37 je na Cesti na Lenivec v Sežani gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci ZGRS Sežana so zabojnik pogasili, ga dodatno zalili z vodo in pregledali z termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.18 je bil na cesti Log Čezsoški–Bovec, občina Bovec, oljni madež. Gasilci PGD Bovec so razlito olje nevtralizirali.

Ob 19.53 so na cesti v Kobaridu gasilci PGD Kobarid nevtralizirali oljni madež, ki je iztekal iz osebnega vozila.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je na območju Lavrice in Škofljice, občina Škofljica, prišlo do izpada električne energije. Brez električne energije je bilo 17 transformatorskih postaj in 2051 odjemalcev.

Ob 15.30 je na območju Kamnika prišlo do izpada električne energije v delu Podgorja - industrijska cona. Brez električne energije je bilo več tovarn, med drugim tudi podjetje, ki vzreja približno 100.000 piščancev. Obveščene so pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.35 so v ulici Na zelenici v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 12.49 se je v stanovanju na Škapinovi ulici v Celju, nahajala onemogla oseba. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, reševalci pa so osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.47 je v Seči, občini Piran, oseba zaradi pokvarjene ključavnice ostala ujeta v sobi doma upokojencev. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo avto lestve vstopili v sobo in s tehničnim posegom  odprli  vrata sobe.

Izpostava Kranj

Ob 8.51 so na Cesti 1.maja v Kranju gasilci GARS Kranj s pomočjo avto lestve skozi okno vstopili v stanovanje in nudili pomoč starejši osebi, ki je padla.

Ob 10.25 sta v Gradnikovi ulici v Kranju gasilca GARS Kranj odprla vrata zaklenjenega stanovanja, v katerem je starejša oseba potrebovala pomoč.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 so v Ropretovi ulici v Mengšu, gasilci PGD Mengeš s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili negovalki dostop do obnemogle osebe.

Ob 15.15 so v Bilečanski ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem prostoru, kjer se je nahajala so našli preminula oseba. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Ob 20.04 so v Rakuševi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do starejše invalidne osebe.

Ob 20.29 so na Zajčevi cesti v Komendi gasilci PGD Komenda razžagali in odstranili manjše drevo, ki je padlo na cesto in stanovalcem onemogočalo dostop do hiš.

Izpostava Maribor

Ob 3.01 je v stanovanjski hiši v naselju Štrihovec, občina Šentilj, zaradi poškodovane vodovodne napeljave iztekala voda. Gasilci PGD Šentilj so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.37 so na Cesti IX. korpusa v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom prekrili streho na pogorišču objekta.

Ob 16.55 so s ceste Doblar - Pušno v občini Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.30 je v ulici Drska v Novem mestu voznica z osebnim vozilom zapeljala čez oporni zid ter tam obvisela. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in ga izvlekli nazaj na parkirišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v noči na torek na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ponekod s sunki nad 100 kilometrov na uro. Najmočnejše padavine pričakujemo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Hidrološko stanje in napoved - Opozorilo

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za Hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v torek reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.

Najbolj bodo narasle reke, ki se danes že razlivajo, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem popoldan in v noči na sredo. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije. Ob krajevno močnejših padavinah

se lahko razlijejo hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

V sredo se bodo poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.