Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. maja 2023.

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 22.45 so v Triglavski ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale odmašili odtočna jaška in tako omogočili odtekanje vode iz terase, s katere je voda pronicala v stanovanje.

Izpostava Ptuj

Ob 19.52 je v naselju Frankovci, občina Ormož, zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. Gasilci PGD Loperšice, Ormož, Hardek in Ključarovci pri Ormožu so s protipoplavnimi vrečami zajezili in preusmerjali tok vode ter na dveh stanovanjskih objetih prečrpali jaške za odpadne vode.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 12.43 se je v naselju Dežno pri Makolah, občina Makole, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Makole so plaz pokrili s PVC folijo.

Ob 13.08 se je v naselju Štrihovec, občina Šentilj, v bližini stanovanjskega objekta sprožil zemeljski plaz in poškodoval dovozno cesto. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih Goricah so plaz pokrili s PVC folijo in uredili odvodnjavanje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 8.43 so na Mestni ulici v Laškem gasilci PGD Laško nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Laško.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.07 je na avtocesti Maribor–Ljubljana pred izvozom Celje vzhod, občina Celje, osebno vozilo trčilo v pnevmatiko tovornega vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP in s termovizijsko kamero pregledali prikolico tovornega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.13 je na cesti Godešič–Gosteče, občina Škofja Loka, osebno vozilo trčilo v podrto drevo in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili podrto drevo ter očistili vozišče.

Ob 22.16 je na avtocesti Karavanke–Ljubljana, pred izvozom Lesce, občina Radovljica, prišlo do naleta dveh osebnih avtomobilov. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Posredovanje gasilcev GARS Kranj, reševalcev NMP Radovljica in Jesenice ni bilo potrebno. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj in DARS.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.48 je v Mali Kostrevnici, občina Šmartno pri Litiji, osebno vozilo zletelo s ceste in pristalo na dvorišču stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, iznesli poškodovanega voznika iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP. Gasilci so prav tako odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč policiji pri razsvetljevanju dogodka. Voznik je bil prepeljan v nadaljnjo zdravniško oskrbo.

Ob 13.18 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Višnja Gora, občina Ivančna Gorica, v smeri Novega mesta trčilo sedem osebnih, dve tovorni in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom omogočili reševalcem dostop do treh oseb ukleščenih v kombiniranem vozilu. Dve osebi sta poškodbam na kraju podlegli. Reševalci NMP Ljubljana in zdravnik ZD Ivančna Gorica so na kraju oskrbeli eno huje in deset lažje poškodovanih oseb. Devet poškodovancev so prepeljali v UKC Ljubljana. Avtocesta je bila v smeri Novega mesta zaradi ogleda kraja in odstranjevanja posledic nesreče za ves promet zaprta do 19. ure.

Ob 16.11 se je na Tržaški cesti na Vrhniki pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu ponesrečenega do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.20 sta v naselju Solkan, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in usmerjali promet do prihoda policije.

Ob 14.00 je na cesti Solkan–Plave v bližini naselja Solkan, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in umaknili vozilo z vozišča. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 16.08 je v naselju Gorenja Kanomlja, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo z vozišča po brežini. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila izvlekli preminulo osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP Idrija in policistom.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.22 je na avtocesti med priključkoma Trebnje vzhod in Trebnje zahod, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, poškodovano vozilo odmaknili na odstavni pas in usmerjali promet do prihoda policije in delavcev DARS-a. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 9.43 je na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo na obcestno brežino in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.38 je v naselju Arnovo Selo, občina Brežice, zagorelo v prostoru za žganjekuho. Gasilci PGD Spodnja Pohanca, Dečno Selo in Brežice okolica so pogasili požar, ki je uničil notranjost objekta. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Spodnja Pohanca.

Izpostava Kranj

Ob 1.21 je gorelo v stanovanjskem objektu na Hrušici, občina Jesenice. Gasili GARS Jesenice in PGD Hrušica so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 so se v naselju Vaše, občina Medvode, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preska Medvode so pogasili požar, očistili saje in pregledali tuljavo s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.09 je na Kidričevi cesti v Trzinu gorelo motorno kolo. Požar so z ročnimi gasilnimi aparati pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Trzin in CZR Domžale, ki so nato motor ohladili in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 20.03 je v naselju Kubed, občina Koper, občan opazil onesnaženje potoka Žaneštra. Gasilci JZ GB Koper so vzeli vzorec onesnažene vode. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 20.57 so na Cesti Kozjanskega odreda na Senovem, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli stanovanjska vrata in omogočili policistom in reševalcem NMP Krško dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.41 je v naselju Metava, občina Maribor, voda zalila jaške v bližini stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so prečrpali vodo iz jaška in očistili odvodno cev.

Ob 8.07 so v naselju Srebotje, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak skupaj z delavci komunalnega podjejta odstranili na vozišče podrto drevo.

Ob 16.21 so na ulici V borovju v Mariboru gasilci JZ GB Maribor razžagali in z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 19.11 so v naselju Vodole, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.20 so v kraju Potoče v občini Ajdovščina gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri odpiranju vrat stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajal starejši občan, ki se je poškodoval pri padcu.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je v soboto ponoči in nedeljo (13. 5. 2023 in 14. 5. 2023), zaradi napovedanih povečanih padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije (https://www.geo-zs.si).